Uitspraak: 10 jaar en TBS voor moordende hulpkoster-TBS’er

Eline Hellemons

André van der W. (54) is door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar celstraf en TBS wegens de moord op Eline Hellemons (26) op 24 juli 1998.

Tegen André van der W. was levenslang geëist. De rechtbank sprak hem begin mei 1999 nog vrij. Van der W. werkte als hulpkoster samen met de verstandelijk gehandicapte Hellemons in de Amsterdamse kerk De Hoeksteen. Nadat Eline Hellemans vrijdagavond 24 juli 1998 niet thuis kwam, alarmeerde haar moeder de politie. Twee dagen later werd haar lijk met stukgesneden ondergoed gevonden in de Sloterplas.

De verdenking viel al snel op André van der W, omdat buurtbewoners hem die weekwisseling met een rolcontainer door de wijk hadden zien lopen. Later vond de recherche hierin bloedsporen en een haar van het slachtoffer. Aan handboeien die de politie in zijn huis vond, kleefde een stukje huid van de vrouw en de verdachte had een pasfoto van haar op zak.Van der W. heeft steeds ontkend dat hij iets met de moord te maken had.

Hij verbleef al 28 jaar van zijn leven in TBS-klinieken voor eerdere geweld- en zedenmisdrijven. In 1994 ontsloeg de rechtbank hem, tegen het advies van zijn behandelaars in, uit de TBS-kliniek. Van der W. is sinds zijn vrijspraak bij de rechtbank op vrije voeten. Het gerechtshof gaf gisteren het bevel hem onmiddellijk weer op te pakken. De man moet nog worden opgepakt, want hij was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. (Hij is inmiddels opgepakt)

Justitie kreeg de zaak voor de rechtbank destijds niet rond onder meer omdat de exacte doodsoorzaak niet kon worden vastgesteld. In hoger beroep kwam het openbaar ministerie met een nieuwe getuige. Aan deze voormalige medegedetineerde zou de hulpkoster een dag na de zitting bij de rechtbank hebben bekend dat hij de verstandelijk gehandicapte vrouw seksueel had misbruikt, vermoord en zich van haar lichaam had ontdaan.