René Steegmans door marokkanen doodgeslagen

René Steegmans die op 22 oktober door de twee Marokkanen Khalid L. (18) en Sylvio R. (18),met een brommerhelm werd doodgeslagen is vandaag in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen aan hersemletsel overleden.

René Steegmans sprak Khalid en Sylvio op hun gedrag aan toen met hun scooter rakelings langs een oude vrouw scheurden op de parkeerplaats van supermarkt Jan Linders. Volgens getuigen vroeg hij om enig respect voor ouderen. Khalid L. en Sylvio R. sloegen en schopten René toen meerdere malen. Zij gebruikten hierbij hun brommerhelmen. Omstanders die het zagen gebeuren, grepen niet in. René werd met zwaar hersenletsel opgenomen in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, waar hij vandaag overleed.

Update: Op de avond van een stille tocht ter nagedachtenis van deze gebeurtenis zorgden opmerkingen van de ouders van Khalid dat hun zoon slechts een “instrument was dat de wil van Allah uitvoerde” voor grote beroering.

Khalid werd als hoofddader gezien en werd veroordeeld tot acht jaar cel en TBS met bevel tot dwangverpleging. Sylvio zou niet zelf hebben meegevochten en Khalid alleen hebben aangemoedigd. Hij kreeg twaalf maanden (!!) jeugddetentie waarvan zes voorwaardelijk. De gewelddadige dood van René Steegmans in combinatie met de etnische achtergrond van de daders wakkerden de discussies over integratie en het bestraffen van zinloos geweld aan.

Advertisements