Warnsvelder moord na 18 jaar bestraft?

Godfried van Hout, Heini K. Martin ten B en Kobus S. zijn vandaag door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot celstraffen van zes tot acht jaar voor de moord op pompbediende Micelle Mooij (28) uit Warnsveld in 1985. Het OM had acht tot tien jaar geëist.

De rechtbank in Zutphen sprak het viertal vorig jaar vrij. Ze hadden negen maanden in voorarrest gezeten. In tegenstelling tot de rechtbank heeft het hof zich wel door het bewijs laten overtuigen.

Micelle Mooij werd in 1985 met een mes gedood bij een tankstation in Warnsveld. De moord werd destijds niet opgelost, maar nadat de politie in 2002 nieuwe tips binnen kreeg, werd de zaak heropend.

De zaak kwam in mei vorig jaar voor de rechtbank in Zutphen. Toen eiste het OM straffen van zes tot acht jaar. Volgens het OM hadden de vier Micelle na sluitingstijd opgewacht bij het tankstation. Toen zij weigerde de sleutels van de kluis af te geven, werd zij doodgestoken. De rechtbank oordeelde dat er wel sprake was van wettig bewijs, maar had niet de overtuiging dat de vier Mooij om het leven hadden gebracht.

Het OM ging in beroep. Het Hof heeft nu dus drie van de vier mannen acht jaar cel opgelegd wegens doodslag en veroordeelde de vierde tot zes jaar, omdat zijn rol volgens de raadsheren iets kleiner is geweest.

De vier verdachten waren niet bij de uitspraak aanwezig en zijn derhalve nog op vrije voeten. Het hof heeft hun aanhouding bevolen. De advocaat van een van de vier verwacht dat de zaak nog een vervolg bij de Hoge Raad zal krijgen.

Zowel de rechtbank als het hof meenden dat er voldoende wettig bewijs was om tot een veroordeling te komen, maar de rechtbank miste de overtuiging dat de vier Mooij hebben omgebracht. Het hof heeft die overtuiging wel.

Persadvocaat-generaal A. Welschen zei na de uitspraak dat het uitzonderlijk is dat een misdrijf van zo lang geleden alsnog tot een succesvolle berechting leidt. In de zaak werd net op tijd voor de verjaringstermijn –18 jaar- nieuw onderzoek begonnen.

Toch is de veroordeling discutabel. De verklaringen en bekentenissen lijken ingegeven door de politie en aanvankelijk heeft één van de verdachten ‘bekend’ Micelle binnen in het pompstation omgebracht te hebben, terwijl dit buiten is gebeurd.

Update 14 Sept 2009: Het lijkt er op dat de vier van Warnsveld ten onrechte zijn veroordeeld.

Advertisements