Zomaar een paar moordzaken | ‘gewetenloos en bruut’ volgens de rechter.

Levenslang. Drievoudige drugsmoord in Helmond.
In februari 2003 ging de Tjetsjeen I.M. naar een woning in Helmond om een xtc-deal te sluiten. De aanwezigen in de woning werden door hem geliquideerd uit puur winstbejag, zei de rechtbank in Den Bosch. Met een medeverdachte, die tot achttien jaar cel werd veroordeeld, ging hij er na de moorden vandoor met tachtigduizend xtc-pillen. I.M. heeft een zeer gewelddadig, nietsontziend karakter, aldus de rechters. De uitzonderlijke ernst van de misdrijven kon volgens hen slechts leiden tot een levenslange celstraf.

Levenslang. Moorden op Nadia van de Ven en Anton Bussing.
In 1995 schoot Pascal F. de verzekeringsagent Anton Bussing (31) dood in Ede, stelt de rechtbank in Utrecht. In 2002 deed hij hetzelfde met studente Nadia van de Ven (25) in Utrecht. ‘Hij heeft een jonge vrouw en de stiefvader van een jong gezin gewetenloos en op brute wijze geliquideerd.’ F. weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Over het motief van de moord op Bussing tast het OM nog in het duister. Met Van de Ven, die een kamer huurde in een huis van de vader van F., zou de veroordeelde ruzie hebben gehad over een wasmachine. In hoger beroep werd Pascal vrijgesproken van de moord op Bussing.

Levenslang. Moorden op echtpaar Zwakhalen
In juli 2003 schoot Olaf H. autohandelaar Jo Zwakhalen dood in diens kantoor in Sittard, concludeert de rechtbank in Maastricht. De 9-jarige kleindochter werd in het hoofd getroffen. Zij liep ernstig hersenletsel op. Daarna liep H. naar de woonkamer, waar hij Zwakhalens echtgenote doodschoot. ‘Laffe misdaden gepleegd jegens nietsvermoedende slachtoffers’, stelde de rechtbank. Er bestaat nog altijd twijfel of Olaf H. de moorden wel heeft gepleegd

Levenslang. Moorden op echtpaar in Baarn
In 1999 beroofde Paul de R. het Baarnse echtpaar Hans en Ria Müller van het leven, oordeelde de rechtbank in Utrecht. Hij begroef ze op het terrein van de kinderboerderij, waar hij werkte. De R. bleef hun huis verzorgen en leefde van hun kapitaal. De rechters vonden dat De R. een ongeneeslijke gedragsstoornis heeft.
De R. werd ook eens verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van een Haarlemse weduwe. Daarover zou hij begin 2003 tegen een medegedetineerde hebben gezegd dat hij bezig was met een langlopend project.

Twintig jaar. Moord op drugshandelaar en vriendin
Begin 2004 schoot Amir Ahlfeld in Amsterdam-Zuidoost de Colombiaanse drugshandelaar Diego Ortiz Rodriguez dood, oordeelde de rechtbank in Amsterdam. Ook diens vriendin Alejandra Saenz Silva (18) werd geliquideerd. Amir A. maakte zich volgens het OM samen met Rodriguez schuldig aan gewelddadige drugshandel. Rodriguez was ooit zelf veroordeeld voor een liquidatie. Ruzie zou de reden voor de ‘executies’ zijn.

Twintig jaar. De Puttense kuilmoord
In mei 2003 beroofde André van O. uit Putten zijn 35-jarige echtgenote Hennie Weggemans (35) van het leven, stelde de rechtbank in Zutphen vast. Zij had hem in januari verlaten en kreeg hun drie jonge kinderen toegewezen. Van O. zwoer tegenover een kennis dat hij het ‘nooit, maar dan ook nooit’ zou toestaan dat zij de kinderen alleen zou opvoeden. Hij groef een graf in de bossen bij Putten. De verdachte kuil werd ontdekt door boswachters. Twee dagen politiebewaking en enkele weken camera-observatie leverden niets op. Op 6 mei 2003 werd ontdekt dat het graf was dichtgegooid. Het lichaam van de echtgenote van André van O. wordt in het graf gevonden. 27 februari 2004 wordt André veroordeeld tot 20 jaar, ook in hoger beroep eist de advocaat-generaal 20 jaar. De uitspraak was 15 jaar.

Twintig jaar. Drugsmoord zonder lijk.
Het moet in 1997 zijn geweest dat drugshandelaar Geert M. zijn voormalige collega Math in Veelerveen heeft vermoord, oordeelde de rechtbank in Leeuwarden. Het lijk werd nooit gevonden, maar er dook wel een bijzondere brief op. Geert M. schreef aan een kennis dat de enige getuige van de moord moest worden doodgeschoten.
Briefschrijver M. zat op dat moment in Engeland acht jaar vast wegens drugssmokkel.

Twintig jaar. Ripdealmoorden Loosduinen
In april 2003 schoot een 34-jarige illegaal uit Amsterdam in een woning in de Melodiestraat in Loosduinen twee mannen dood, stelde de rechtbank in Den Haag vast. Het betrof een ripdeal. Een van de slachtoffers was de 33-jarige Faisal, de exploitant van een Surinaams eethuis.

Achttien jaar. Moord en schietpartijen
De Antilliaan U.C. gaf een handlanger in juni 2003 de opdracht een getuige te vermoorden van een eerdere schietpartij, concludeerde de rechtbank in Leeuwarden. De schutter kreeg later twaalf jaar en tbs. Volgens de rechters had U.C. nog meer op zijn geweten; behalve de moord zijn dat onder meer twee keer poging tot moord en een poging tot doodslag.

Achttien jaar. Moord op Kameroeners
In juli 2002 werden twee mannen uit Kameroen op klaarlichte dag in De Lier geliquideerd door de broers T. uit Rotterdam, oordeelde de rechtbank in Den Haag. De broers zouden door hen zijn opgelicht met de belofte dat zij geld konden verdubbelen door het te wassen met een bijzondere vloeistof. De rechters: ‘Een weloverwogen en bloedige moord.’
In vrijwel alle zaken is hoger beroep ingesteld. In zes andere zaken werd ook achttien jaar gevangenisstraf opgelegd.

Advertisements