Uitspraak: TBS voor Theo H.voor moord in Schokkerhaven

Oud-militair oud-militair Theo H.(41) uit Groningen is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot terbeschikkingstelling (TBS) met dwangverpleging wegens moord en poging tot moord op het echtpaar Marees in Schokkerhaven. Hij schoot de slachtoffers op 8 juni 2004 met een revolver in het hoofd. Jan Marees (86) overleed, zijn vrouw kreeg een kogel in het hoofd maar overleefde.

Het eigenlijke doelwit van de oud-militair was de zoon van de slachtoffers, Leo Marees, die tijdens zijn verblijf in Libanon (U.N.I.F.I.L.) zijn kapitein was. Theo H. wilde wraak nemen op zijn leidinggevende, omdat Dutchbat zijn “telepathische gaven niet erkende”. Theo H. is ervan overtuigd dat hij telepathische gaven heeft. Ook wilde niemand geloven dat hij “een staatsgreep door Dutchbatt” had voorkomen.

De Groninger is volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij heeft paranoïde schizofrenie en grootheidswaanzin. De stoornissen zijn in Libanon in de jaren tachtig verergerd. “Het moest gebeuren, het was een missie” , verklaarde de oud-Dutchbatt’er over de schietpartij. Vermoedelijk heeft hij tijdens zijn verblijf in Libanon een Post-Traumatische Stress-Syndroom opgelopen.

Advertisements