Eis: 18 maanden cel voor rapper die Vriendin in brand stak

De advocaat-generaal bij het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag achttien maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de Iraakse Koerd ‘Awa’ (17) uit Leeuwarden.

Awa (een alias die staat voor ‘Alles wordt anders’), overgoot vorig jaar augustus zijn ex-vriendin Jamai (destijds 16) met terpentine en stak haar in brand. Hij deed dat uit wraak, omdat ze tijdens een vakantie een andere jongen zou hebben gezoend.

De eis is gelijk aan de straf die Awa eind vorig jaar kreeg opgelegd voor zware mishandeling met voorbedachten rade. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep, omdat de rechtbank poging tot moord niet bewezen achtte. Awa heeft de vlammen namelijk zelf gedoofd. Ook de raadsman van de jongen ging in beroep. Hij vond dat ten onrechte het meerderjarigenstrafrecht was toegepast. Dat had de rechtbank gedaan omdat de verdachte ‘een volwassen’ leven leidde. Hij zwierf alleen door Leeuwarden, omdat hij niet met zijn familie wilde meeverhuizen naar Almere.

In augustus 2004 zettte Awa zijn ex-vriendin op een stoel neer voor een beeldscherm, waarop de tekst ‘Je bent er geweest’ verscheen. Hij bond haar vast plakte haar mond af, kerfde AWA in haar borst met een mes, overgoot haar met terpentine en stak haar in brand. Hij doofde de vlammen en herhaalde zijn actie, ditmaal met meer terpentine. Toen haar bovenlichaam in brand stond, sleurde hij haar onder de douche. Awa bracht het meisje vervolgens naar een vriendin, ook een ex van hem. Ook dat meisje bedreigde hij. Beiden waren vaker door hem geslagen, onder meer met een fietsketting.

Jamai werd met zware brandonden opgenomen en moest meerdere operaties ondergaan.

Vanuit de jeugdgevangenis bleef Awa zijn slachtoffers en hun vrienden bedreigen. Volgens deskundigen heeft hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis met antisociale en psychopatische trekken. De kans op herhaling zou groot zijn.

Update 23-3-2010: De Rappert heeft weer een rapnummer (‘Ben een crimineel, ben een psychopaat’) uitgebracht met een heimelijk de TBS kliniek binnengesmokkelde videocamera. Het meisje dat hij destijds in brand stak, eist dat het nummer verboden wordt.
Update 23-3-2010: De single is verboden. Eisers waren Jamai, de Staat en 2 TBS klinieken. De rechter oordeelde dat het slachtoffer het recht heeft om niet met Awa geconfronteerd te worden zolang hij in een tbs-kliniek zit. Dat zou door het uitbrengen van de single wel gebeuren.

Advertisements