Raadslid Helmond gearresteerd voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft vandaag (28-6-2005) het Helmondse raadslid Mohammed Naoum gearresteerd op verdenking van mensensmokkel en valsheid in geschrifte. Dat bevestigde burgemeester Jacobs van Helmond.

Naoum is een van de zeven verdachten die is aangehouden in een grote mensensmokkelzaak. Een van de twee hoofdverdachten is een 60-jarige jurist uit Eindhoven. De andere hoofdverdachte komt uit Den Haag.

Of de 62-jarige Naoum zijn functie heeft misbruikt om strafbare feiten te plegen, is niet bekend. Mohammed Naoum is het enige raadslid van de naar hem vernoemde fractie. Verder is hij beëdigd tolk voor de rechtbank in Den Bosch, voorzitter van het Marokkaans comité Helmond en bestuurslid van de Stichting Samenwerkingsverband Mediterrane Migranten.
Het Intercultureel Trefpunt in Helmond, waar Naoum vrijwilligerswerk deed en in het bestuur zat, reageert verbijsterd op de arrestatie. Secretaris Nunes Da Silva: “Ik sta perplex. Je weet niet beter of er wordt hier spreekuur gegeven over zaken als het CWI en de sociale verzekeringsbank.”

In totaal arresteerde de marechaussee zeven bendeleden en vier illegale vreemdelingen. De zeven verdachten komen uit Eindhoven, Den Haag, Nuenen, Helmond en Parijs. Er zaten donderdag nog vijf verdachten vast.
De marechaussee deed huiszoekingen op adressen in Eindhoven, Nuenen, Helmond en Den Haag. Daar werden meer dan drieduizend dossiers ontdekt van mensen die de bende geld hadden betaald voor hulp om verblijfspapieren te krijgen. In veel gevallen hadden de aanvragers geen schijn van kans, aldus de politie.

De marechaussee denkt dat de bende per bemiddeling honderd tot duizend euro toucheerde en tussen de vijf en twintig afspraken per week had. De aanvragen voor verblijfspapieren werden in ongeveer twintig gemeenten in het hele land gedaan waaronder Etten-Leur, Tilburg, Goes en Eindhoven. Op het moment dat gemeenten nattigheid voelden en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) inschakelden, verlegde de bende zijn werkterrein naar een andere gemeente.

De Koninklijke Marechaussee arresteerde op 9 juni vier mensen, onder wie de Eindhovense jurist. Laatstgenoemde werd op heterdaad betrapt toen hij met twee (vermeende) illegalen en twee medeverdachten op het stadhuis van Maastricht een aanvraag wilde indienen. De illegalen zijn overgedragen aan de Vreemdelingendienst. Een van hen is inmiddels uitgezet. Op dezelfde dag werd in Nuenen een 58-jarige man aangehouden die de boekhouding en administratie van de bende bijhield.
Dinsdag hield de marechaussee in Den Haag een tweede hoofdverdachte (45) aan. Deze bleek zelf ook illegaal in Nederland te zijn. Verder werden een 52-jarige Hagenaar en de reeds genoemde Naoum uit Helmond opgepakt.

Begin februari 2008 werd Naoum vrijgesproken