Levenslang voor Daniel S. voor moord op Gerard Meesters

De rechtbank in Groningen heeft donderdag de 47-jarige Engelsman Daniel S. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, voor de moord op de Groninger Gerard Meesters in november 2002. De straf was conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank acht bewezen dat de Engelsman Meesters in de deuropening van zijn woning in Groningen doodschoot. S. maakte deel uit van een internationale drugsbende, die op zoek was naar de zus van het slachtoffer. Zij had volgens de bende samen met een vriendin in Spanje een grote partij softdrugs gestolen. Meesters zelf had niets met de zaak te maken. Hij onderhield al jaren geen contact meer met zijn zus.

Vier dagen voor de moord was S. al bij Meesters aan de deur geweest. Hij wilde de Groninger ertoe dwingen contact met zijn zus op te nemen. Meesters en zijn gezin doken een paar dagen onder. Toen het gezin weer thuiskwam, werd de leraar doodgeschoten.

Het is de vijfde keer dit jaar dat een rechtbank een levenslange gevangenisstraf heeft opgelegd. In twee zaken, die dienen voor de gerechtshoven in Den Bosch en Amsterdam, moet de rechter nog uitspraak doen over een eis tot levenslang. In 2004 werd zes keer een levenslange celstraf uitgesproken.

De rechtbank achtte een levenslange celstraf voor S. op zijn plaats, omdat de kans dat hij opnieuw een ernstig misdrijf begaat bijzonder groot is. De verdachte werd eerder in Engeland ook al tot levenslang veroordeeld wegens moord, maar wist te ontsnappen.

Medeverdachte Steven B (29). werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Deze Engelsman trad op de dag van de fatale schietpartij in Groningen op als chauffeur voor S. Het OM had tien jaar geëist tegen B, maar de rechtbank beoordeelde zijn rol bij het drama als minder ernstig dan het OM had ingeschat.

Toen Daniel S. 19 was, werd hij in het Verenigd Koninkrijk al eens tot levenslang veroordeeld wegens een andere moord. Hij wist echter te ontsnappen en belandde in de drugswereld, die hem via Frankrijk naar Nederland voerde.

Update 22-12-2008 Daniel S is in beroep gegaan bij het Europese Hof

Advertisements