Dominicaanse cellen vullen zich met Nederlanders

Justitie in de Dominicaanse Republiek maakt zich zorgen over het toenemend aantal Nederlanders dat in het Caribische land wordt opgepakt. In de republiek zitten momenteel 45 Nederlanders gevangen, bijna allemaal wegens drugsdelicten. 

"De Dominicaanse gevangenissen hebben zich in een jaar tijd gevuld met Nederlanders", aldus de procureur-generaal van het land, Francisco Domínguez Brito. Het is de grootste groep Europese gevangenen in het land. 

De procureur-generaal spreekt in een interview met het Dominicaanse dagblad El Caribe van een "ernstige en delicate situatie". Volgens Domínguez Brito ontvangen de koeriers ongeveer zesduizend euro voor hun diensten. De drugs komt het land binnen via buurland Haiti, en wordt vervolgens op verscheidene manieren naar Europa en de Verenigde Staten gesmokkeld. Een deel van de verboden stimulerende middelen wordt in de Dominicaanse Republiek zelf gedistribueerd.

Na de Nederlandse gevangenen volgt de groep Spanjaarden met 25. Ook zitten twaalf ingezetenen van Curaçao gevangen. Verreweg de grootste groep buitenlandse gevangenen is afkomstig uit buurland Haiti: 419.

De Dominicaanse Republiek, een populaire toeristenbestemming, wordt ook steeds vaker gebruikt als doorvoerhaven voor extasy vanuit Nederland en België naar Canada en de VS. Daarnaast wordt het land met name door Colombiaanse drugsmaffia gebruikt voor witwaspraktijken en illegale financiële transacties.

Advertisements