Voormalig OvJ Merx op St. Maarten in eigen gevangenis

Voormalig hoofdaanklager op de Bovenwindse Eilanden, Cor Merx, die vrijdagavond werd gearresteerd wegens frause en ambtsmisbruik, zit nu gevangen in de Point Blance gevangenis op St. Maarten. Hij zit in een isolatiecel om hem te beschermen tegen de andere gevangenen die hij daar voor een grooot deel zelf heeft doen belanden. Aanvankelijk bestond het idee dat Merx huisarrest zou krijgen na zijn arrestatie vrijdag en het daaropvolgende 6 uur durende verhoor maar dat bleek dus niet zo.

Update

Cor Merx (r) met zijn advocaat Jairo Bloem Tijdens een persconferentie op 20 december
merx

De van valsheid in geschrifte verdachte oud-officier van justitie Cor Merx heeft 20 december in het kantoor van zijn advocaat Jairo Bloem een persconferentie gegeven.

“Ik was erg jaloers”, verklaarde hij zijn misdaad.

Merx werd 9 december gearresteerd en zat een week vast. Hij is afgelopen vrijdag in geschorste bewaring gesteld tot zijn zaak voorkomt, ofwel hij zit niet meer in de cel en mag de Antillen niet verlaten.

“Ik ben vastgehouden op verdenking van vier misdrijven”, verklaarde hij. “Valsheid in geschrifte door de gegevens van het telefoonverkeer tussen mijn ex-vriendin en haar vermeende nieuwe vriend op te vragen; bedrog in verband met voorgaande, waarbij ik mijn macht heb misbruikt door een collega bij het OM ertoe te brengen om die verzoeken op schrift te stellen; en voor het bedreigen van mijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend door mijn vuurwapen te voorschijn te halen en in hun aanwezigheid op tafel te leggen.”

Hij ontkent dat er andere aanklachten tegen hem lopen. “Alle geruchten daaromtrent zijn vals en bedroeven me.” Hij doelt op de suggestie dat hij een rechtszaak tegen verzekeraar Nagico zou hebben tegengewerkt. Hiervan is minister Richard Gibson grootaandeelhouder. Merx werkt sinds kort bij kantoor Gibson & Associates.

Hij zou zijn grote huis hebben laten bouwen tegen een vriendenprijsje en geld achterover hebben gedrukt van buitenlandse gedetineerden. “In het dossier tegen mij komt daarover niets voor. Geen snippertje.” Wat betreft het opvragen van het telefoonverkeer gaat het om drie verschillende verzoeken. “Twee keer naar gegevens over mijn ex-vriendin en eenmaal over haar nieuwe vriend. Ik was in die tijd verteerd door jaloezie en intussen heb ik hier erg veel spijt van. Ik deed deze dingen in mijn privé-leven. Voor zover deze acties de naam van het Openbaar Ministerie hebben beschadigd, betreur ik dat ten diepste. Ik ben altijd een godvrezend man geweest, die altijd zijn uiterste best heeft gedaan zijn werk goed te doen en de naam van het OM hoog te houden.” Hier wilde Merx het verder bij laten. “Ik dank iedereen die me gesteund heeft. Het is nu in handen van het Gerecht.”

Zie