12 jaar voor moord op science fiction schrijver

HandThatTakes Tarik Dreca (38) is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn partner, science fiction schrijver Paul Smit (bekend als sciencefictionschrijver Paul Harland) uit Tiel. Het hof acht bewezen dat de 38-jarige Tarik Dreca zijn levenspartner op 17 juni van dat jaar op een koelbloedige en geraffineerde manier om het leven bracht met slaapmiddelen. Toen de schrijver werd gevonden had hij een plastic zak over zijn hoofd. Volgens het hof wilde D. de moord laten lijken op zelfdoding. Volgens de rechters wees niets erop dat het slachtoffer zelfmoord wilde plegen, zoals de verdachte had verteld. De schrijver zou juist zeer levenslustig zijn geweest. Volgens het Hof was Dreca ook de schrijver van de afscheidsbrief die gevonden werd op het nachtkastje van de schrijver. De advocaat generaal eiste twee weken geleden een celstraf van vijftien jaar tegen Dreca.

Harland werd dood aangetroffen in zijn woning. Op het nachtkastje naast zijn bed lag de afscheidsbrief. Familieleden vertrouwden het niet. Vervolgens bleek dat Dreca de enige erfgenaam was van Harland.

Na autopsie bleek dat de schrijver achttien tot twintig slaappillen had geslikt. Dat wees er volgens advocaat Gerard Spong op dat Harland zelfmoord had gepleegd. De raadsman betoogde eerder voor het hof dat de schrijver was geobsedeerd door zelfmoord. Dit zou onder meer blijken uit een boek van Harland.

Justitie meent dat Dreca zijn echtgenoot vermoordde omdat de relatie tussen beiden al geruime tijd op springen stond. De 38-jarige verdachte zou bij een scheiding zijn verblijfsvergunning kwijtraken. Dreca is een uit Sarajevo afkomstige architect en publicist. De mannen bedreven SM met elkaar, waarbij de verdachte de rol van meester en het slachtoffer de rol van slaaf speelde.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde Dreca in september 2004 tot twaalf jaar gevangenisstraf.

Advertisements