Advocaat Meijering weigert te getuigen tegen cliënt

Advocaat Nico Meijering is donderdag niet naar de rechtbank van Amsterdam gekomen om te getuigen in de zaak tegen zijn cliënt Hans van E.. Hiermee legt hij een dagvaarding naast zich neer. Dat meldt zijn collega-advocaat Marnix van der Werf. Van E. wordt verdacht van het handelen in politie-informatie rond de invallen bij de Hells Angels in oktober.

Meijering weigert te getuigen in de zaak omdat het zijn eigen cliënt betreft. Volgens collega Van der Werf wordt een van de belangrijkste pijlers onder het rechtssysteem uitgetrokken als een advocaat wordt gedwongen te getuigen in het proces van zijn eigen cliënt.
"Het zou een hele andere zaak zijn als Meijering verdacht zou worden van strafbare feiten", zegt Van der Werf. "Hiervan is echter geheel geen sprake." Van der Werf verwacht dat de rechter-commissaris Meijering opnieuw gaat oproepen. Waarschijnlijk zal de raadsman dan worden opgehaald.
"Meijering gaat echter niet getuigen", zegt Van der Werf. Eerder zei Meijering al dat hij zich desnoods als getuige laat gijzelen.

Meijering is in gesprek met de Nederlandse Orde van Advocaten over het nemen van stappen tegen justitie. Deze gesprekken zijn volgens zijn collega-raadsman nog niet afgerond.

Naast Van E. zijn een rechercheur en diens broer verdacht in dezelfde zaak. De verdachten zouden de Hells Angels hebben getipt over op handen zijnde invallen. Door de tips zouden de leden van de motorclub zich hebben kunnen voorbereiden op de invallen, die in oktober vorig jaar plaatsvonden. Alle Angels die toen zijn opgepakt, zijn inmiddels weer vrij.

In januari circuleerden geruchten dat ook Meijering zelf informatie aan de Hells Angels had gelekt. Meijering ontkende dit. Volgens Meijering was de inhoud van deze berichtgeving ‘hinderlijk onjuist’. "Er heeft mij nimmer dergelijke informatie bereikt, laat staan dat er door mij cliënten of derden zouden zijn geïnformeerd", zei hij destijds