18 en 24 jaar voor broer en zus wegens doodsteken bejaarden op Curaçao

Liomar Winklaar (18) en zijn zus Luvensca ‘Decca’ (17) zijn vanmorgen tot respectievelijk 24 en 18 jaar veroordeeld voor het doodsteken van de bejaarde Ana Cristina Perret Gentil (74) en Arie Mulder (71), in diens woning op Gato. Muldr en Gentil leefden als Nederlandse pensionado’s op het eiland. Liomar en zijn zus hadden het voorzien op de jeep van de vrouw. Het Openbaar Ministerie had voor elk 30 jaar geëist, gezien hun jeugdige leeftijd.

Beiden hoorden het vonnis zonder emotie aan. Ook de nabestaanden van de slachtoffers hielden zich rustig, al kon een van hen een zachte uitroep van frustratie niet onderdrukken. Waren Decca en Liomar ouder geweest, ten tijde van het misdrijf waren ze 16 en 17 jaar, dan had het OM levenslang geëist.

De rechter heeft voor Decca echter ook geen jeugdstrafrecht toegepast. Voor Liomar, die vorig jaar al een gevangenisstraf uitzat voor een overval met geweld, gold dat al niet eens meer. De rechter overwoog dat er, naast de aspecten van vergelding in de vorm van een lange gevangenisstraf, generale preventie en bescherming voor de maatschappij, gelet op de jeugdige leeftijd van het tweetal, een overzichtelijke periode moet zijn om hun de kans te geven binnen de mogelijkheden in de gevangenis te werken aan een toekomst zonder misdrijven.

“Jullie hebben misdrijven gepleegd in de zwaarste categorie van het Wetboek van Strafrecht. De dood van twee relatief weerloze bejaarde mensen om de diefstal van een auto mogelijk te maken grenst aan het onvoorstelbare. De schok die deze daden van onbegrensde hebzucht, van grof en onmenselijk geweld in de rechtsorde teweeg hebben gebracht is enorm in het toch al door atrako’s geteisterde eiland”, zo hield de rechter het tweetal voor.

Liomar en Decca hebben een ernstig tekortschietende opvoeding gehad en zouden volledig heropgevoed moeten worden. De conclusies van de psychiatrische en psychologische rapporten, dat Liomar ernstig agressief is en Decca bovengemiddeld, beiden een ernstige gedragsstoornis vertonen en dat de kans op recidive groot is, nam de rechter over. Liomar stak Mulder maar liefst dertien keer.

De rechter achtte broer en zus volledig toerekeningsvatbaar ten tijde van het delict. Hij liet echter in het midden of Decca de fatale steken heeft toegebracht aan Ana Cristina’s hals, waarbij haar luchtpijp werd doorboord. “Misschien hebben jullie beiden gestoken, maar dat weten jullie alleen. In elk geval is ze eraan overleden.”

 

Update 17 maart 2009: Liomar Winklaar ontsnapt uit de Bon Futuro gevangenis.

Advertisements