Familiedrama op spoor in Haarlem: 3x moord en 1x zelfmoord

Sander de Vos (32) uit Haarlem heeft maandag zijn schoonmoeder(58) doodgestoken en is daarna met zijn twee zoontjes van 4 en 6 jaar voor de trein gesprongen. Daarbij zijn de man en de kinderen om het leven gekomen.

De moord op de schoonmoeder werd gepleegd in de woning van de man in Haarlem-Noord. Daarna is de man volgens de politie in een auto naar de spoorwegovergang aan de Liedeweg in Haarlemmerliede gereden, waar hij rond 14.20 uur met zijn zoons voor een aanstormende trein sprong.

De familie waarbinnen donderdag vier personen het leven lieten, was niet bekend bij de hulpverlening. Dat zeiden politiedistrictschef Peter Hola en burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem maandagmiddag op een persconferentie naar aanleiding van het drama.

Om 14.08 uur kreeg de politie een melding dat een vrouw zou zijn gedood aan de Kritzingerstraat. Toen ze ter plaatse kwam, hoorde de politie dat de schoonzoon van het slachtoffer met zijn twee zoontjes was vertrokken.

De politie schakelde toen alle eenheden in. Kort daarna kreeg zij de melding van het tragische incident bij de spoorwegovergang in Haarlemmerliede.

De moeder van de kinderen en vrouw van de 32-jarige Haarlemmer was niet thuis, maar is inmiddels wel op de hoogte gesteld van het drama. Het stel was getrouwd. Er waren volgens de politie en de burgemeester wel problemen in de relatie. De instanties onderzoeken nog waarom de twee leerplichtige kinderen niet op school waren.

Volgens een buurtbewoonster, die de jongens wel eens op straat buiten zag spelen, heeft het drama in de Kritzingerstraat zich tussen 14.00 en 14.30 uur afgespeeld. Buurtgenoten zeggen dat er gegil is gehoord en dat de vrouw door messteken is omgebracht. Zij was in het huis op de jongens aan het oppassen.

Volgens de verhalen die in de buurt de ronde doen, zouden al een paar weken problemen zijn in het gezin. De man zou het huis hebben moeten verlaten. Buurtbewoners zeggen dat de vader vrijdag al dreigde dat hij met zijn twee zoons voor de trein zou springen als hij zijn kinderen niet langer kon zien.

Hij kwam maandag langs zijn huis om de kinderen op te halen. Zijn schoonmoeder wilde haar twee kleinkinderen niet meegeven, zeggen buren. Daarop zou hij de vrouw met messteken hebben gedood. De moeder zou niet thuis zijn geweest.

Een 11-jarige jongetje dat in de buurt woont, vertelde dat zijn moeder gezien heeft hoe de man onder de trein sprong. Zij zag het gebeuren vanuit een restaurant waar zij werkt, tegenover de spoorwegovergang. De man was uit de auto gestapt en had zijn zoons onder zijn arm meegenomen, luidt het verhaal.

Tussen Amsterdam-Sloterdijk en Haarlem reden als gevolg van het ongeluk geen treinen. Reizigers kregen op dit traject te maken met een vertraging van meer dan een uur. Tussen Haarlem en Leiden reden minder treinen. Rond 16.20 uur zijn de sporen vrijgegeven, meldt spoorbeheerder ProRail. Het treinverkeer tussen Sloterdijk en Haarlem wordt geleidelijk hervat.

Gespecialiseerde hulpverleners hebben zich maandag in Amsterdam ontfermd over de inzittenden van de stoptrein die door een man werd gebruikt voor zelfmoord en moord op twee zoontjes. Dat meldde een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.

Bij zelfmoordincidenten op het spoor worden vrijwel altijd hulpverleners ingezet voor het NS-personeel en indien nodig passagiers. Jaarlijks plegen ongeveer 180 mensen zelfmoord op het spoor in Nederland. Gevallen waarbij een persoon meer mensen met zich meesleurt in de dood, zijn zeer zeldzaam.

“Dit is een ontzettend triest en uniek incident”, aldus de zegsman van NS. “Het is evident dat dit een verschrikkelijke ervaring moet zijn geweest voor de machinist en andere ooggetuigen”. De stoptrein stond na de botsing ruim twee uur stil in de buurt van de spoorwegovergang Liendeweg tussen Haarlem-Spaarnwoude en Halfweg.

Het is triest te zien dat het ontzeggen van bezoekrecht aan een ouder tot dit soort taferelen kan leiden.

Advertisements