Eis 4 jaar voor neersteken ex-vriendin

De steekpartij in Rotterdam. Pas op! Schokkende beelden

Justitie heeft een celstraf van 48 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk, geëist tegen Marcel van L. (35) uit Rotterdam, die zijn ex-vriendin Claire (22) had neergestoken.

De steekpartij vond plaats vorig jaar oktober af op de Walenburgerweg in Rotterdam. Justitie spreekt van een slachting; de vrouw werd meer dan 70 keer gestoken.
De Rotterdammer zegt dat hij in een opwelling heeft gehandeld nadat zijn vriendin de relatie had verbroken.
De man werd destijds door omstanders van de vrouw afgetrokken. Volgens de rechter is het een wonder dat het slachtoffer de steekpartij overleefde. Tijdens de rechtszaak woensdag zijn beelden van het incident vertoond die door een omstander waren gemaakt.

Een filmpje van een gruwelijke steekpartij speelde een belangrijke rol in de rechtszaak tegen Marcel van L.  Tegen de zin van zijn advocaat werden de door een omstander gemaakte bloedige beelden in de rechtszaal getoond. “Het gaat niet om sensatie, maar om het achterhalen van de waarheid,” legde de rechter uit.

De maker, die het drama op klaarlichte dag met zijn camera vastlegde, stuurde de schokkende stills -uitsnedes- naar de krant. Ze verschenen op AD.nl . De officier van justitie wilde het hele filmpje gisteren in de rechtszaal tonen. “Het gaat niet alleen om het feit dát er gestoken is. Het heeft ook een enorme schok teweeg gebracht bij de omstanders. Door het filmpje voelen wij, wat zij gevoeld hebben. We zien wat de tekst ’onophoudelijk gestoken’ betekent. Ik kan proberen dat in woorden te vatten, maar het filmpje maakt dit in één keer helder.”

De advocate meende echter dat de verhalen van getuigen, de verklaring van het slachtoffer en de bekentenis van de verdachte genoeg waren om duidelijk te maken wat zich had afgespeeld. “Dit filmpje maakt de zaak nodeloos sensationeel.” De rechter sprak dit tegen. “Het gaat om de waarheidsvinding. In vele strafzaken hebben we gewenst: ’Was er maar een filmpje om te zien wat er exact is gebeurd’. Nu krijgen we de kans het met eigen ogen te zien.”

Het slachtoffer verliet de zaal bij vertoning. Marcel van L. keek herhaaldelijk weg, terwijl op een groot scherm te zien was hoe hij minutenlang op zijn ex instak. Eerst rustig, maar na het schijnbaar onbewogen incasseren van trappen van omstanders steeds sneller tot hij wordt overmeesterd. “Nu ik de beelden heb gezien, besef ik dat het een wonder is dat Claire nog leeft.” De Schiedamse lijdt nog wel dagelijks onder haar letsel.

Marcel van L. zei op pad gegaan te zijn met een bosje bloemen om het weer goed te maken met zijn ex-vriendin die hij twee weken met smsjes en telefoontjes had bestookt. “Ik hoopte dat het weer goed zou komen, maar ik ben een beetje doorgeslagen,” aldus het eufemistische commentaar van Marcel gisteren in de rechtbank. 
Herinneringen aan de steekpartij had hij niet meer, zo vertelde Marcel van L. de rechter. Het laatste wat hij zich nog goed voor de geest kon halen, was hoe Claire hem ‘sukkel’ had genoemd. Met het tonen van het filmpje werd zijn geheugen opgefrist.

Als hij het goed wilde maken, waarom stak hij dan twee messen in zijn zak wilde de rechter weten.

“Het vlindermes had ik voor mijn veiligheid. Het koksmesje was voor mijn werk. Dat zat vaak in mijn zak. Is het twintig centimeter groot? Ik stak het in een pakje sigaretten. Dat ging goed.&#8217 Maar wat bedoelde hij met zijn woorden ’dan kunnen we beter alles beëindigen” op een oefenbriefje voor een smsje aan Claire, gemaakt samen met zijn moeder? “Ik wilde het uitmaken. Dat had ik al veel eerder moeten doen.”

“Ik kan niet in uw hoofd kijken,” zei de rechter na afloop. “Maar wat ik zie op de beelden is hoe u rustig aan het steken bent, naar het hoofd, naar de nek. Daarna steekt u heel vaak achter elkaar. U gaat door, reageert niet op de mensen die u weg willen trekken.” 
  Volgens de deskundigen kampt Van L. met psychiatrische problemen. Na zijn straf zou hij moeten worden behandeld.
De officier van justitie vond poging tot moord bewezen, vooral omdat de Rotterdammer tijd had gehad na te denken voor hij met zijn mes op zijn slachtoffer dook. Tegen van L. werd gisteren  vier jaar celstraf geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor onder meer de poging moord en eerdere bedreigingen.

Als je de beelden ziet dan kun je je alleen maar verbazen over de eis van 40 maanden.

 

Uitspraak 27 juni 2007:

Marcel van L. is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.
De rechtbank vindt dat meteen met de behandeling moet worden begonnen, en acht geen ruimte voor een celstraf van vier jaar, zoals twee weken geleden door justitie was geëist.
De rechtbank acht poging moord en zware mishandeling bewezen. Er wortd tbs met dwangverpleging opgelegd omdat bij een zogeheten ambulante behandeling, waarbij de Van L. zich steeds zelf zou moeten melden, de kans op herhaling te groot wordt geacht.