10 jaar voor Johan Stellingwerf

Johan S.(26) uit Sassenheim is door de rechtbank in Den Haag tot tien jaar cel veroordeeld. Het voormalige fotomodel is volgens de rechter schuldig aan vier gewelddadige verkrachtingen en één poging tot verkrachting. Hij gebruikte verdovende middelen, waaronder valium om de vrouwen te bedwelmen. De misdrijven vonden plaats in 2006.

De rechtbank zegt dat Johan S. bruut geweld heeft gebruikt om zijn eigen lusten te botvieren. Ook zag S. z’n slachtoffers niet als mens maar als object. De zaak werd landelijk nieuws toen Justitie een opsporingsbericht van hem verspreidde met z’n naam en foto.

In eerste instantie vluchtte S. naar Brazilië. Maar daar werd hij twee maanden later opgepakt nadat er een internationaal opsporingsbevel was uitgevaardigd. S. werd niet direct aan Nederland uitgeleverd, maar moest eerst tijdje doorbrengen in een Braziliaanse cel. Z’n advocaat pleitte eerder nog om hem geen celstraf te geven omdat hij in die cel al genoeg gestraft zou zijn. Hij zou daar zijn mishandeld en verkracht. Ook zou zijn gezondheidssituatie er op wijzen dat hij daar HIV heeft opgelopen.

S. heeft de misdrijven altijd ontkend. Volgens hem wilde de vrouwen, die hij tijdens het uitgaan in Amsterdam ontmoette, met hem naar bed. Vier van z’n slachtoffers vertelden dat ze slap en duizelig waren, tijdens de verkrachting. Ze vielen steeds weg en hadden geen controle meer over hun lichaam. In het bloed van de vrouwen werd valium ontdekt. De politie vond ook valium bij S. in de auto en slaapkamer.

De straf is hoog voor Nederlandse begrippen. Dat komt volgens de persrechter omdat hij ze willoos heeft gemaakt en niet alleen vaginaal maar ook anaal heeft gepenetreerd.

Update 3 Augustus 2007: Johan Stellingwerf is in hoger beroep gegaan.

Update 12 januari 2009: Volgens het programma Netwerk zouden er fouten zijn gemaakt bij het forensisch onderzoek en zou er geen bewijs zijn dat verkrachting had plaatsgevonden.

Update 23 maart 2009: Het hoger beroep dient.

Update 18 januari 2010: Uiteindelijk werd het ruim 5 jaar.

Advertisements