Concurrentie voor NFI

Er komt concurrentie voor het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Vanaf vandaag is het bedrijf Verilabs toegelaten tot de Nederlandse markt voor het onderzoeken van alle mogelijke sporen die achterblijven bij misdrijven.

Daarmee is er sprake van een belangrijke concurrent voor het Nederlands Forensisch Instituut, dat decennia een monopolie had.

Verilabs werkt nauw samen met een groot internationaal bedrijf, LGC Forensics. De nieuwkomer kan alle forensische onderzoeken verrichten die nu door het NFI worden gedaan. Het gaat dan niet alleen om DNA, maar ook om onderzoek naar vezels, digitale of biologische sporen of bijvoorbeeld ballistisch onderzoek (=onderzoek aan kogels) .

Het NFI staat al jaren onder druk, niet alleen omdat het kampt met lange wachttijden; er is ook kritiek omdat verdachten voor onderzoek moeten vertrouwen op een dienst van justitie. Tenslotte is er zorg over een aantal ernstige fouten zoals het verzwijgen van ontlastend DNA in de Schiedammer Parkmoord, het foute oordeel in de Butlermoord, de Puttense moordzaak, het hart dat niet van Denise Schouten was, de blunders in de zaak Bindi, het verontreinigde DNA van de Wreker van Zuuk, de niet bestaande breuk in de zaak tegen de Nuenense huisarts, de onkunde in de zaak Gerrit Snoeren en vele andere fouten en blunders.

Verilabs heeft van de Nederlandse overheid vanaf vandaag officieel een vergunning voor de Nederlandse markt en is daarmee het tweede geaccrediteerde forensische laboratorium in Nederland.

Hoewel het goed is dat er concurrentie voor het NFI komt is het opmerkelijk dat Verilabs – tot nog toe een vrij onbekende speler in deze markt- plots een accreditatie heeft en het bedrijf Independent Forensic Services (IFS) van oud-NFI-medewerker Richard (en Selma) Eikelenboom, dat in Nunspeet is gevestigd niet. Een politiek spel? Kinnesinne? Of is er niets aan de hand?

Naast het NFI, het IFS en nu Verilabs, doet ook de Universiteit van Maastricht forensisch onderzoek.

_______________________________________________

LGC Forensics biedt bekende en minder bekende diensten die doorgaans gebruikt worden bij forensisch onderzoek. De onderneming is bekend van een aantal geruchtmakende zaken, zoals het onderzoek bij de dood van prinses Diana, de bomaanslagen in Londen en de vergiftiging van ex-KGB’er Litvinenko. De kwaliteit van forensisch DNA-onderzoek bij Verilabs werd al gewaarborgd door de accreditaties van zusterbedrijf BaseClear.

Zie ook:
Het NFI behoort tot de wereldtop (Althans dat zegt haar directeur in een interview, er zijn er genoeg die daar heel anders over denken)

Advertisements