Vreemde ontwikkelingen in ontvoeringszaak Bonaire

Lichaam Marlies gevonden

Vanuit Bonaire zou een half miljoen euro losgeld zijn geëist bij drugshandelaar Wout van Kouwen, voor de vrijlating van de zaterdag ontvoerde Marlies van der Kouwe die in een telefoontje van de kennelijke ontvoerders als zijn dochter werd beschouwd. Het is van Kouwen zelf die dit nieuws naar buiten bracht.

Van Kouwen meldt echter Marlies in het geheel niet te kennen. Naar nu blijkt is het 8 jarige meisje dat afgelopen woensdag bijna ontvoerd werd, maar wist te ontkomen Bo van Kouwen is, wél een dochter van Wouter van Kouwen. Deze poging tot ontvoering werd echter door een junk gedaan die vrij snel gepakt werd.

Toch doet het ernstig vermoeden dat Marlies mogelijk het slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling. Van Kouwen heeft ook een 17-jarige dochter -Jaimylee- die werkzaam was naast Karel’s Beach Bar, de kroeg waar Marlies vlak voor haar ontvoering aanwezig was. Wellicht was zij het bedoelde doelwit.

Dat werpt eveneens vraagtekens op bij de arrestatie van een verdachte die bekend stond als zedendelinquent. Afgelopen nacht hebben de autoriteiten op Bonaire de scooter gevonden waarop de verdachte van de ontvoering van de Nederlandse Marlies van der Kouwe haar zou hebben meegenomen.

De scooter, met modderige banden, werd gevonden bij het huis van de oma van de verdachte (sommige bronnen melden dat het in het schuurtje van zijn oma zou zijn. Daarop werd de tuin rond het huis nader onderzocht o.a. door medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut. De verdachte werd donderdagmiddag vijf uur (lokale tijd) aangehouden.

De verdachte is een zekere Ryan Pieters (ook wel ‘Rayan’ genoemd), een man van Bonaire die sinds twee tot drie maanden op vrije voeten is. Hij zat een celstraf van acht jaar uit wegens verkrachting van een blanke vrouw op Bonaire. Wout van Kouwen zegt te weten dat deze Pieters ‘een zieke man is’. ,,Het is een gek, een verkrachter een mafkees. Hij ontvoerde soms vrouwen om ze dagenlang te misbruiken. Zelfs in de gevangenis heeft hij nog omgebouwde vrouwen lopen verkrachten.”

Als het echter zo is dat Marlies inderdaad het slachtoffer is van een persoonsverwisseling dan is de arrestatie van verdachte mogelijk te wijten aan prestatiedrang van de politie. Uiteindelijk is de scooter niet bij de verdachte thuis, maar ‘in de buurt’ van het huis van zijn oma gevonden. Mogelijk was het feit dat hij een zedendelinquent was en naar het schijnt werkzaam in een hoetl waar Marlies ook geweest zou zijn, al reden om de aandacht op hem te vestigen.

Het is te hopen dat politie en justitie hun gebruikelijke kokervisie eens afschudden en met een open blik naar de zaak blijven kijken.

Update 27 Sept: Er is geen verband tussen de ontvoering van Marlies van der Kouwe en de poging tot ontvoering van de 8-jarige dochter van de familie Van Kouwen.

Ook is geen losgeld geëist van de familie Van Kouwen. Dat zei korpschef John van Schagen vrijdag op een persconferentie.

De 35-jarige man die is opgepakt voor de poging tot ontvoering van het kleine meisje heeft een gedeeltelijke verklaring afgelegd.

De 24-jarige verdachte van de ontvoering van Marlies wordt nog verhoord. Over zijn achtergrond wil de politie niets kwijt. Vrijdagmiddag 17.00 uur lokale tijd is de man voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Op 22 december 2006 werd Wouter van Kouwen (toen 43) in hoger beroep vrijgesproken van de beschuldigingen van drugsuitvoer. Het Hof achtte deze beschuldigingen niet wettig en overtuigend bewezen. De drugs bleken te liggen in een container die hij gebruikte voor handel, maar deze was vooraf nog gecontroleerd door de douane, die toen niets aantrof.
Van Kouwen zou justitie verschillende tips uit het criminele milieu hebben gegeven. Zo tipte hij in het verleden bijvoorbeeld over een aanslag die gepleegd zou gaan worden op officier van justitie Koos Plooij.