Vrouw na 20 jaar oude moord eindelijk de cel in

Beppie de Vries
gijsberta_de vries

Op de Lijnbaansgracht in Amsterdam is vandaag de 62 jarige Mien de V. gearresteerd. Zij moet nog 6,5 jaar uitzitten voor de moord op Tante Beppie’ in 1988.

Beppie de Vries (destijds 73) was een graag geziene en vrolijke gast in Amsterdam Oost. Op de vroege ochtend van 16 september 1988 verlaat zij Cafe ‘de Beuk’ in Amsterdam oost. De volgende dag wordt zij met ingeslagen schedel en gedeeltelijk ontkleed gevonden in de bossages aan de Tugelaweg in Amsterdam Oost.

Al snel arresteert de politie twee verdachten uit de marges van de samenleving: Mien de V. en Chris R. Ondanks sterke aanwijzingen is er echter geen direct bewijs en moet justitie de twee weer laten gaan.

15 jaar later probeert justitie echter toch nog tot vervolging over te gaan nadat in 2003 zich een man meld die zegt de moord te hebben gepleegd. Uit het verhoor blijkt dat hij de moord niet gepleegd heeft maar hij verklaart wel bezwarende feiten over Mien en Chris. Zij worden echter door de rechtbank op 18 mei 2004 vrijgesproken. Alle getuigen lijken tamelijk onbetrouwbaar. Het gaat om landlopers, alcoholisten en drugverslaafden. Een van hen verklaart zelfs: “Ik was zo dronken dat ik niet meer wist wat ik vertelde en ik ben altijd dronken dus ik weet nooit wat ik vertel”.

In December 2006 dient het hoger beroep. Nu alleen tegen Mien de V. Haar partner Chris heeft inmiddels vergevorderde dementie en wordt ontslagen van rechtsvervolging. Het Hof heeft minder moeite met de getuigen en veroordeeld Mien de V tot 6.5 jaar. Omdat Mien echter op vrije voeten is, meldt zij zich niet. haar arrest wordt pas op 27 mei 2008 definitief. Zij wordt pas vandaag, een half jaar later, gevonden en moet alsnog haar straf uitzitten.

“We hebben een hele lange lijst met 800 namen van mensen die nog een straf moeten uitzitten. Eén keer in de zoveel tijd voeren we huisbezoeken uit, om te kijken of we deze personen alsnog kunnen arresteren. De V. werd gisteren tijdens zo´n bezoek aan huis aangehouden”, aldus de politie .

Het motief voor de moord zou zijn dat Tante Beppie haar geld altijd in haar kousen bij zich droeg. Zij zou die avond hebben verteld 30.000 geulden aan ‘verzekeringsgeld’ bij zich te hebben.

Advertisements