Vrije voeten voor valkuil verdachte

De voorlopige hechtenis van een van de twee verdachten in de zaak van de valkuilen in de Heldense Bossen, is door de rechter in Roermond vandaag opgeheven. Er is volgens de rechtbank geen aanleiding meer om de 37-jarige Johan van Lier uit Helden nog langer vast te houden omdat er geen direct bewijs is dat naar hem leidt

Het verzoek om de andere verdachte, de 24-jarige Ferry B. uit Maasbracht, voorlopig vrij te laten, wees de rechtbank af. De twee mannen worden ervan beschuldigd dit jaar drie valkuilen met op de bodem een betonblok met scherpe pinnen, te hebben gegraven in de Heldense Bossen in Noord-Limburg. Twee mensen vielen in die valkuilen en raakten gewond. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt het tweetal voor meerdere pogingen tot doodslag en zware mishandeling.

De twee verdachten kennen elkaar, samen met een derde man, van een gezamenlijke hennepplantage in de Heldense Bossen. Toen de oogst van de plantage vorig jaar spoorloos verdween, raakte het drietal gebrouilleerd.

B. tipte in het voorjaar anoniem de politie dat Van Lier de man van de valkuilen was. Die op zijn beurt wees B. en de derde man als de daders aan.

De politie volgde de mannen en trof onder meer bij B. de pinnen en houten latjes aan die werden gebruikt bij de valkuilen. B. beweert dat hij de betonnen blokken met pinnen heeft gemaakt in opdracht van Van Lier. Die zou dat nodig hebben om zijn nieuwe hennepplantage in de bossen te beschermen. Van Lier ontkent echter dat hij iets met de zaak te maken heeft.

De rechtbank hield vandaag de zaak voor onbepaalde tijd aan, omdat nog niet alle rapportages beschikbaar zijn.

Opnieuw arrestatie in Valkuil zaak Helden

Update 28-11-2008. Johan van Lier heeft aangegeven schadevergoeding te willen voor de gezeten dagen en eist een excuus van de burgemeester die hem eerder als welhaast de dader had neergezet.

Advertisements