Kaapverdiaanse moordenaar op vrije voeten door nieuwe wet

José Barbosa (30), de Kaapverdiaan die met drie anderen op 19 nov 2005 drie mensen neerschoot in het Rotterdamse café Inn & Out in 2005, is door de rechtbank in Kaapverdië vorige week op vrije voeten gesteld. De slachtoffers waren bareigenaar Appie (34), Jan van Zon (43) en Naomi Verheul (26). Barvrouw I.T. (destijds 23) raakte zwaargewond en moet de rest van haar leven in een rolstoel slijten.

Barbosa werd in augustus vorig jaar nog door de rechtbank op het Kaapverdische eiland Sao Vicente veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar wegens de moord op drie cafébezoekers en poging tot moord op zes andere bargasten in Rotterdam.

Barbosa kreeg daarmee de maximumstraf die op de Afrikaanse archipel geldt. Overigens loopt in Kaapverdië nog de cassatie die Barbosa heeft ingesteld tegen zijn straf.

De Rotterdammer van Kaapverdiaanse afkomst is door de rechtbank in Kaapverdië uit de gevangenis vrijgelaten, nadat onlangs een nieuwe wet op de eilandengroep van kracht is geworden.

Daarin staat dat een verdachte binnen een bepaalde tijd voor de rechter moet worden gebracht. De termijn waarin Barbosa voor de rechter moest verschijnen, heeft volgens de rechtbank te lang geduurd, waardoor hij op vrije voeten moet worden gesteld. Het openbaar ministerie in Kaapverdië is inmiddels in cassatie gegaan tegen de beslissing van de rechtbank. De hoogste rechtsinstantie moet hierover binnen tien dagen een beslissing nemen.

Zie ook “Getuige 3-voudige moord eist bescherming

Update: inmiddels heeft de rechter beslist dat Barbosa gevangen blijft

Advertisements