Verdachte Posbankmoord vrijgelaten

Alex Wiegmink
alex wiegmink

Bernard K. (49), die wordt verdacht van de moord op hardloper Alex Wiegmink, is vrijgelaten. K. is nog wel verdachte, maar er is volgens justitie momenteel te weinig bewijs om hem te dagvaarden. Hij heeft 16 weken vastgezeten.

Bernard K. was de enige die nog vastzat in verband met de dood van Wiegmink in januari 2003. De politie hield hem in oktober 2008 aan nadat zijn zuster hem had beschuldigd.

De zaak is bekend geworden als de Posbankmoord, omdat de hardloper uit Drempt werd vermoord in natuurgebied de Posbank bij Rheden. Zijn verkoolde lichaam werd teruggevonden in zijn uitgebrande auto bij de Noord-Brabantse plaats Erp.

Het OM in Arnhem denkt een betere kans te hebben op een veroordeling in deze zaak door de K. te laten gaan. Als hij nu voor de rechter zou komen, bestaat een grote kans dat hij wordt vrijgesproken en daarna kan justitie hem niet meer vervolgen voor dezelfde feiten. Het onderzoek naar de moord wordt voortgezet in de hoop dat op een later tijdstip meer bewijs aan de rechtbank kan worden gepresenteerd. Deze maand hield de politie nog drie mannen aan die iets met de gewelddadige dood van Wiegmink te maken zouden hebben gehad.

Zij zijn korte tijd later weer op vrije voeten gesteld, hoewel ook zij nog steeds verdachte zijn.

Volgens Peter Wiegmink, een broer van het slachtoffer, was de vrijlating een grote klap voor de familie en vooral voor de weduwe van Alex. Desondanks zegt de familie de motivatie van het OM te begrijpen en hoopvol te zijn over een goede afloop van de zaak.

Bernard K.
Bernard K.

Volgens advocaat Ronald Teekens is Bernard K.  erin geluisd door „zijn liegende zusters”.  „Het is volkomen terecht dat hij is vrijgelaten, want hij heeft het niet gedaan.”

Volgens Teekens heeft de rechtbank besloten K. vrij te laten nadat een van de zussen woensdag opnieuw als getuige was gehoord. Zij zou tijdens dat verhoor hebben toegegeven dat ze alles had gelogen. Teekens stelt dat de getuigenissen van de zussen de enige redenen waren waarom K. nog altijd in hechtenis zat.

De politie hield Bernard K. op 17 oktober 2008 aan als verdachte. Begin december kwam hij vrij, maar hij werd meteen weer aangehouden, op verdenking van witwassen. De tweede aanhouding werd als onrechtmatig gezien en K. kwam opnieuw vrij. Op 11 december besloot het gerechtshof in Arnhem dat hij weer in hechtenis moest worden genomen. Het OM heeft de verdachte woensdag laten gaan.

Op 14 en 16 januari 2009 zijn nog drie verdachten aangehouden, die op 19 januari zijn vrijgelaten.

Het onderzoek naar de moord op Alex Wiegmink was een van de meest intensieve onderzoeken die de politie de afgelopen tien jaar in Nederland deed. In totaal hoorden de rechercheurs 110 getuigen.

Sommige getuigen warenm terughoudend omdat ze zich bedreigd voelden door de verdachte. Eén getuige werd zelfs twee dagen gegijzeld omdat hij geen verklaring wilde afleggen.

Het OM denkt dat getuigen niet volledige openheid hebben gegeven. Bovendien kon justitie weinig met de verklaringen, omdat de informatie daaruit direct of indirect van verdachte K. afkomstig was. Een ooggetuige die twee mogelijke verdachten heeft gezien op de Posbank bij Rheden, herkende K. tijdens een confrontatie niet.

Het DNA dat de politie vond op een muts die in Erp bij de uitgebrande auto van Wiegmink is gevonden, komt niet overeen met dat van K. Er zijn op die plek verder geen sporen gevonden die matchen met materiaal van de K of de andere 3 verdachten.

Het OM is er niet achter een motief voor moord op Wiegmink gekomen. Ook is niet duidelijk geworden wat nu precies de betrokkenheid van de verdachten is bij de dood van Wiegmink.

Een interview met Bernard K. is te zien bij omroep Gelderland

Update 30 januari 2009 Bernard K heeft aangifte gedaan tegen Peter R. de Vries omdat deze hem illegaal gefilmd heeft.

Advertisements