Jerry R. vrijgesproken | Vriendin de bak in

De rechtbank in Den Haag heeft Jerry Rigters (44) vrijdag vrijgesproken van poging tot moord. De vriendin van de Haagse crimineel, Selma K. (36), werd schuldig bevonden aan poging tot doodslag. Zij moet twee jaar de gevangenis in. Het OM had tegen Jerry 9 en tegen Selma 6 jaar wegens medeplichtigheid geëist. De officier liet dan ook direct na de uitspraak weten in beide gevallen in hoger beroep te gaan.

Surinamer Jerry Rigters is een bekende van de politie. Hij overleefde de afgelopen jaren diverse aanslagen op zijn leven en zat een aantal gevangenisstraffen uit. De meest recente aanslag op Rigters had vorig jaar januari jaar plaats op de A13 bij Delft. Toen ontplofte een bom in zijn auto.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht R. ervan in juli 2008 de belager van zijn vriendin in zijn lies en in zijn been te hebben geschoten.

De officier van justitie eiste daarom twee weken geleden een gevangenisstraf van negen jaar tegen hem. K. heeft echter altijd gezegd dat juist zij geschoten had op de man die haar verkracht had.

De rechter vond de verklaring van Selma echter geloofwaardig en veroordeelde haar dan ook tot een gevangenisstraf en sprak R. vrij.

Jerry R. werd vorige week maandag al vrijgelaten, omdat de rechtbank geen gronden meer zag hem langer vast te houden. Het OM zag die vrijlating als een ‘teken aan de wand’. Selma K. bleef toen wel vastzitten.

De schietpartij vond plaats in de Rubensstraat in Den Haag, in de woning van K. Enkele weken voor het incident had zij onderhuurder Patrick T. (35) in huis genomen. Zij wist niet dat de man al 2x eerder voor verkrachting veroordeeld was. Volgens T. had hij vrijwillige seks met zijn verhuurster.  Selma K. verklaarde echter dat haar huurder haar verkracht had. Een dag na de aanranding ging zij samen met haar vriend R. bij hem verhaal halen.

De rechter gelooft niet dat K. van te voren plannen had om op haar huurder te schieten. Het pistool had zij niet op zak, toen zij de woning inging.

Mogelijk heeft zij dat van het slachtoffer afgepakt, net voordat deze de benen wilde nemen. K. had in de loop van de dag na de verkrachting gevoelens van ”woede, angst, schuld en frustratie opgebouwd, die bij de schietpartij naar buiten kwamen”, zo stelde de rechter.

De rechtbank heeft hiermee rekening gehouden bij het vaststellen van de gevangenisstraf.

De eis van het OM van 6 jaar tegen K. lijkt me meer ingegeven door hun frustratie dat ze Jerry R. niet veroordeeld konden krijgen. Een eis van zes jaar voor medeplichtigheid aan poging tot moord is van de gekke. Er zijn mensen die maar zes jaar voor een geslaagde moord hebben gekregen of voor meervoudige doodslag (zie de Nomads).

Gezien het feit dat de rechter haar versie (verkrachting en schieten) van het gebeuren gelooft, is zelfs 2 jaar teveel. Zij heeft op zijn benen geschoten, dat doe je niet als je iemand dood wilt hebben. Vrijspraak zou op zijn plaats zijn.

Advertisements