Opnieuw eis levenslang in hoger beroep 3 voudige moord Inn & Out

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in hoger beroep opnieuw levenslang geëist tegen elk van de drie verdachten van de drievoudige moord in het Rotterdamse café Inn & Out eind 2005.

De rechtbank veroordeelde Zé Carlos B. (33), Elmer P. (34) en Fernando P.(34) in 2007 al tot levenslange gevangenisstraffen. De mannen gingen in hoger beroep.

De rechtbank op het Kaapverdische eiland Sao Vicente legde een vierde verdachte, José Barbosa (31), in augustus een celstraf van 25 jaar op. Dat is de maximumcelstraf op de eilandengroep. Even was er angst dat hij door een wetswijziging vrij zou komen, maar uiteindelijk bleef hij toch gevangen zitten.

Het OM stelde donderdag voor het gerechtshof dat drie mannen samen met José Barbosa zwaarbewapend de kroeg aan de Schiedamsesingel binnendrongen. Ze eisten geld van de eigenaar en richtten op diens verjaardagsfeest een bloedbad aan.

De barman Alberto Jose Frances alias ‘Appie’ (34) werd die nacht samen met acht bezoekers in een ruimte voor de toiletten gedwongen, vastgebonden en gekneveld. Een toevallige passant overkwam hetzelfde.

Jan van Zon (43) uit Diemen wordt als eerste doodgeschoten, daarna is Appie aan de beurt. Dan de anderen Kick Smol (destijds 35) en de barvrouw I. T. houden zich voor dood en redden daarmee het vege lijf.

De verdachten, die allen ontkennen de schoten te hebben gelost, wilden er zeker van zijn dat niemand de kroeg levend zou verlaten, meent het OM. ”Dit is jullie laatste drankje en sigaretje”, zouden ze volgens de advocaat-generaal hebben gezegd tegen de slachtoffers.

Even later werd iedereen beschoten, met een brandbare vloeistof besprenkeld en stichtten de daders brand. Om er zeker van te zijn dat iedereen dood was, volgde een tweede salvo uit een machinepistool.

Als door een wonder overleefden de meeste aanwezigen de kogelregen. Ze vielen over elkaar heen en hielden zich voor dood om te overleven. De advocaat-generaal zei dat ”de gang van zaken elk voorstellingsvermogen tart” en ”waarbij woorden als bizar, barbaars en weerzinwekkend nog te kort schieten”.

Alle drie verdachten werden in het verleden al eens veroordeeld voor geweld. Zé Carlos B. werd veroordeeld tot acht jaar voor een gewapende overval. Elmer P. kreeg al eens twee jaar cel voor bedreiging met een vuurwapen. Het hof veroordeelde Fernando P. tot 3,5 jaar gevangenisstraf voor een schietpartij in 2003, eveneens bij café Inn & Out.

Het hoger beroep is niet zonder moeilijkheden verlopen. Eerder weigerde I. T, (destijds 23) een van de overlevenden die voor de rest van haar leven invalide blijft te getuigen omdat justitie weigerde haar te beschermen. De rechter commissaris dreigde toen zelfs haar te gijzelen.

Het gerechtshof in Den Haag, dat voor deze zaak zitting houdt in Rotterdam, doet naar alle waarschijnlijkheid over twee weken uitspraak.

Update 17 juli: Alledrie werden veroordeeld tot levenslang.

Advertisements