Verwikkelingen in Hoger beroep Reinier S.

Reinier Smit, die vandaag in hoger beroep moest voorkomen voor de moord op zijn vrouw Gonda in 1996, beweert dat iemand anders die moord gepleegd heeft.

Het gerechtshof in Leeuwarden wil nu nader onderzoek naar eventuele andere daders van de moord, zo maakte het dinsdag bekend.

De rechtbank in Groningen veroordeelde Reinier vorig jaar tot twaalf jaar cel. Ze achtte bewezen dat hij Gonda op 12 december 1996 met een hard voorwerp neersloeg, haar keel doorsneed en het huis in brand stak.

Het hof citeerde uit een verklaring van een voormalig medegevangene van Reinier. Die zegt dat er andere daders zijn. Hij zou wroeging hebben gekregen toen hij ontdekte dat de verkeerde man vastzat voor de moord op Gonda. Later trok hij deze verklaring weer in.

Weer een ander zegt dat diezelfde voormalige medegevangene zélf bij de moord betrokken was, samen met twee handlangers. Ook een anonieme getuige zegt dat de medegevangene het heeft gedaan. Die zou dat zelf hebben verteld.

Reinier belde op de avond van Gonda’s overlijden de alarmcentrale, omdat zijn huis in Hoogezand in brand stond. Al snel na de brand rezen er vragen. Hoe kwam Gonda aan zware verwondingen op achterhoofd en hals? Waarom lag er benzine in huis? En waar was het geld gebleven uit de openstaande kluis en het geldkistje?

Justitie kreeg Smit al snel op de korrel, maar moest hem twee keer (in 1997 en 2004) laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Nieuwe onderzoeken brachten aanknopingspunten om hem opnieuw aan te houden. Zo zou gebleken zijn dat Reinier thuis moet zijn geweest toen de brand uitbrak, en dat Gonda toen al was overleden aan haar verwondingen.

Advertisements