Geen straf voor doodslag indringer

Th. van O. (44) uit Enkhuizen is door de rechtbank in Alkmaar vandaag schuldig bevonden aan doodslag zonder hem een straf op te leggen. Hiermee volgde de rechtbank de eis van de officier van justitie van twee weken geleden.

O. wurgde eind februari vorig jaar in zijn eigen woning een indringer. Hoewel officier van justitie Bert Haneveld vindt dat doodslag was bewezen, bepleitte hij ontslag van rechtsvervolging omdat de Enkhuizenaar handelde uit zelfverdediging (noodweer).

De rechtbank gaf donderdag aan zich te kunnen vinden in dat standpunt. Het was voor Van O. onmogelijk zich aan de worsteling te onttrekken, omdat hij dan groot risico liep zelf te worden mishandeld. Zijn belager was onhandelbaar en er viel niet met hem te praten.

De indringer belde de bewuste avond tegen middernacht bij Van O. aan, waarna hij het huis binnenkwam. Tijdens een gewelddadige worsteling die volgde, kreeg de Enkhuizenaar de indringer in een wurggreep, waarna die enkele minuten later overleed.

Van O. verklaarde tegenover de rechtbank dat het nooit de bedoeling was de man te doden en dat hij zich daar nog steeds schuldig over voelt.

Advertisements