Cel en boete om miljoenenfraude – Misdaad loont dus toch

De rechtbank in Den Haag heeft woensdag in een fraudezaak rond de huisvesting van asielzoekers celstraffen en boetes opgelegd. De rechtbank acht bewezen dat verdachten voor ongeveer 16 miljoen euro fraude hebben gepleegd.

Directeur Hendrik T. van de Stichting Huisvesting Alleenstaanden en Meerpersoonshuishoudens (SHAM) kreeg twee jaar cel en moet 10.000 euro boete betalen. Bestuurslid Ronald W. van de stichting moet een jaar zitten en kreeg een boete van 5000 euro. Een straf die ook Luitje de V., directrice van een administratiebureau, werd opgelegd. De stichting en het administratiebureau moeten elk 10.000 euro betalen. De rechtbank sprak een vierde verdachte vrij.

Tegen de vier verdachten waren celstraffen van drie, twee en een jaar geëist. Ook vond het Openbaar Ministerie een boete van 30.000 euro voor drie van hen op zijn plaats.

De in Den Haag gevestigde stichting had onder meer tot taak asielzoekers te huisvesten. De stichting kreeg 32 miljoen subsidie, die voor de helft in de zakken van de veroordeelde mannen en vrouw is beland. De fraude, die onder meer bestond uit het opmaken van valse facturen, is gepleegd tussen 2002 en 2007.

Twee jaar cel (dus effectief 16 maanden) en 10.000 boete voor fraude van 16 miljoen. Dat is een hele goeie deal.

Advertisements