Risico’s in gevangenis Nieuwegein

Cellenblok Nieuwegein

Harry Versteeg

Cellenblok Nieuwegein

Directeur Harry Versteeg van de Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein slaat alarm over de werkhouding van het personeel dat daar werkt.

Volgens Versteeg leidt de nonchalance van het personeel van de penitentiaire inrichting tot onaanvaardbare risico’s. Dit schrijft Versteeg in een interne e-mail welke naar de Telegraaf werd doorgespeeld.

Aanleiding van de mail zijn een zelfmoord van een gevangene. Ook zouden er enkele vechtpartijen zijn geweest de afgelopen weken. De directeur steekt deels ook de hand in eigen boezem. Zo geeft hij toe dat er te weinig toezicht is en dat het management niet scherp genoeg zou zijn.

“De afgelopen weken zijn wij geconfronteerd met een aantal ernstige incidenten”, zo schrijft Versteeg over de mishandelingen en zelfmoord. „Waarbij ik moet constateren dat wij als organisatie weinig ’penitentiair scherp’ waren.” Zo zijn medewerkers niet altijd zichtbaar op de afdelingen aanwezig, is er te weinig toezicht en ontbreken vaak zogenoemde gedetineerdenrapportages. Daarin staat onder andere hoe ze zich gedragen. Ook keken medewerkers onder werktijd te vaak televisie. Volgens Versteeg levert de nonchalante werkhouding van alle medewerkers zulke ’onaanvaardbare risico’s op’ dat hij genoodzaakt is maatregelen te nemen ’waarbij een goede uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden centraal staat’.

Versteeg wil desgevraagd niet inhoudelijk reageren op de mail en de gang van zaken binnen zijn gevangenis. Hij betreurt dat de mail is uitgelekt.

Advertisements