Seksschandaal in verzorgingshuis

De vermeende dader van een seksschandaal in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Oost, een bekende van de politie, loopt nog altijd vrij rond. De man heeft vorige week een 83-jarige aan alzheimer lijdende bewoner van zorgcentrum Kastanjehof aangerand en mogelijk zelfs verkracht.

De familie deed maandag aangifte, maar de politie heeft de vermoedelijke dader vooralsnog niet in de kraag gevat.

Vorige week wist een man van ongeveer zestig jaar zichzelf toegang te verschaffen tot de kamer van het slachtoffer. Een van de verzorgsters uit de Kastanjehof zag vervolgens door het raam wat er gebeurde. Zij waarschuwde haar collega en samen zijn zij de kamer ingegaan. De dader werd verzocht te vertrekken, maar wist vervolgens nog een ander slachtoffer te maken(!). Uiteindelijk is de man gevlucht.

Volgens een nicht van het slachtoffer is de politie te laks met de zaak omgegaan en kon de dader daarom een nieuw slachtoffer maken. “Dat is onzin”, stelt Ellie Lust van het politiekorps. “Het is om twee uur ‘s middags gebeurd en we kregen om vier uur een niet-spoedeisende melding. Om vijf uur waren agenten aanwezig. De vermeende dader is een bekende van ons en heeft vooralsnog een verbod gekregen om nog in het tehuis te komen. Uiteraard loopt er een onderzoek om hem te arresteren, maar dat gaat niet zo simpel. Er is geen sprake meer van heterdaad en dan moet justitie toestemming geven. Daarvoor hebben we een aangifte nodig en die kregen we pas op 20 juli binnen.”

Bij Cordaan, de beheerder van het Kastanjehof, wordt met ontzetting gereageerd op het voorval. “Deze meneer kwam regelmatig bij ons. Daarom konden we er ook niet met zekerheid van uitgaan dat het om een aanranding ging. De zedenpolitie moet eerst vaststellen of het wel echt onvrijwillig is gebeurd”, zegt woordvoerster Sharon Tremour. “Maar het ‘slachtoffer’ is erg kwetsbaar vanwege zijn hoge leeftijd en ziekte, dus deze zaak wordt echt heel serieus genomen.”

Advertisements