OM toch in hoger beroep in mislukte Chinese mensenhandelzaak

Het openbaar Ministerie gaat toch in beroep in de zaak van de vermeende Chinese bende mensenhandelaars. De Rotterdamse advocate Inez Weski is hierover verbijsterd omdat het Openbaar Ministerie door de rechter flink werd afgestraft. Weski stond de de hoofdverdachte ‘Peter uit Eindhoven’ (54) bij.

De rechtbank in Den Bosch liet eerder deze week de verdachten van een dubbele moord, afpersing, mensensmokkel en xtc-handel vrijuit gaan na fouten van het landelijk parket.

,,Hoe kan het Openbaar Ministerie nu denken dat het in hoger beroep moet gaan als het allerlei materiaal niet aan de verdediging heeft verstrekt en de rechtbank zelfs voor leugenaar heeft uitgemaakt,” vraagt Weski zich af. ,,De rechtbank zegt niet voor niets dat het OM zelfs in strijd met de wet heeft gehandeld.”

‘Peter’ was in de ogen van het OM de leider van de criminele organisatie, die een hoofdkantoor, opslagplaats voor wapens, drugs en een xtc-lab in Rotterdam zou hebben gehad. Enkele leden werden verdacht van liquidaties in Kerkrade. Bij huiszoekingen in 2005 werden op zes plaatsen vuurwapens gevonden, onder meer in een emmer met rijst.

Het kostte het OM moeite verklaringen van slachtoffers en getuigen te krijgen. Fouten werden gemaakt met een beschermde kroongetuige, waarover het OM de rechter wel meer informatie stuurde maar de verdediging niet. De rechtbank werd vervolgens door het OM gevraagd de informatie te vernietigen. Het OM pleegde meineed door te zeggen dat de getuige niet beschermd werd terwijl dit wél zo was.

De rechtbank spreekt in haar vonnis zelf van ‘een opeenstapeling van verzuimen en onzorgvuldig handelen van het OM’. Dat werd daarom niet-ontvankelijk verklaard. Weski vindt dat oordeel ‘zeldzaam hard’.

Advertisements