Kenia arresteert 4 man met Nederlands paspoort

De Keniaanse politie heeft vier 21 jarige mannen met een Nederlands paspoort gearresteerd bij de grens met Somalië. Het gaat om 3 marokkanen van geboorte en 1 somalier van geboorte. Drie waren in bezit van een Nederlands paspoort en 1 marokkaan heeft een Nederlandse verblijfsvergunning. Deze ‘Nederlanders’ worden ervan verdacht de islamitische opstandelingenbeweging al-Shabaab in Somalië te helpen, aldus een lokale functionaris.

Ze zijn maandag aangehouden, toen ze in een gehuurde truck onderweg waren naar de Noord-Keniase plaats Kiunga. De verdachten zeggen toeristen te zijn, maar volgens de functionaris zijn er in het gebied geen toeristische attracties.

Het viertal wordt voor het einde van week naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi overgebracht.

Update 30 juli. De vier zijn door de Keniaanse autoriteiten het land uitgezet en zijn bij aankomst in Brussel gearresteerd. Een van hen blijkt in 2005 al gearresteerd te zijn wegens ronselpraktijken voor de Jihad. Hij is toen in Azebeidjan opgepakt.
Update 3 augustus. België zal de 4 naar Nederland uitleveren. Justitie verdenkt ze van deelname aan een terroristische organisatie. Dat was in 2005 ook het geval en dat heeft niet veel zoden aan de dijk gezet.

Advertisements