Moeder verklikte ‘Ikea-terroristen’

Saida H., de vrouw die ervan wordt verdacht een valse terreurmelding bij de Ikea en omliggende bedrijven in Amsterdam te hebben gedaan, is de echtgenote en moeder van drie van de zeven mannen die vervolgens werden opgepakt. In maart werden na een anoniem dreigtelefoontje IKEA en enkele andere winkels in Amsterdam-Zuidoost ontruimd.

De belster gaf drie adressen door en de namen van enkele ‘terroristen’. De bij naam genoemde mannen bleken in Madrid te verblijven.

Zes mannen en één vrouw die wel in de doorgegeven woningen verbleven, werden door zwaarbewapende agenten gearresteerd. Onder hen waren haar echtgenoot, haar zoon Yassine en nog een zoon. Justitie is ervan overtuigd dat Saïda H. bewust de valse tip gaf.

Volgens justitie gaf H. in het verleden zowel valse als juiste tips over ophanden zijnde aanslagen. Zo belde ze in 2004 de namen door van enkele mannen die anderhalve dag later betrokken waren bij de bomaanslagen in Madrid. Onder die mannen was een ver familielid van haar echtgenoot Mfeddal el Mesri.

Het lijkt me een moeilijke zaak. Als Saida in het verleden een juiste melding gaf, spreekt dat vóór haar. Het feit dat de politie in maart bij de 7 verdachten geen bewijs voor een op handen zijnde aanslag vond is natuurlijk geen bewijs dat zij onschuldig zijn en het is zeker geen bewijs dat Saida H een opzettelijk valse melding gaf. Als zij wordt veroordeeld, is dat natuurlijk wel een waarschuwing voor een ieder die ook een terrosisme melding wil doen: als de politie niks vindt, dan sta je zelf voor de rechter.

Vreemd, toen in het recente verleden een trein werd stopgezet omdat 3 biddende Marokkanen uit de trein werden gehaald, werd er niemand van de aangevers vervolgd.

Saida H. hoefde per vandaag -tegen de wil van het OM- niet langer in voorarrest te blijven. Zij blijft verdachte. Dat zal toch een beetje wennen zijn bij het thuiskomen.

Advertisements