Getuige steekpartij café Bina gegijzeld

Een 28 jarige man die getuige is in de zaak rond een dodelijke steekpartij in het Groningse café Bina is vandaag door de rechtbank in Groningen gegijzeld.

De man, die na de steekpartij op 19 juni dit jaar een van de verdachten –Klaas H.(53)- heeft gesproken en over belangrijke informatie zou beschikken, weigert onder ede een verklaring af te leggen.

De man zit voorlopig voor twaalf dagen vast. Die periode kan worden verlengd als hij volhardt in zijn weigering om bij de rechter-commissaris onder ede een verklaring af te leggen.

Op 19 juni dit jaar werd in het café in de Groningse Ripperdalaan Jan Zuidema (34) neergestoken. Vier mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer. Zij zitten in hechtenis.

Gijzelen is een totaal achterhaalde en onzinnige methode om een getuigenis af te dwingen. het schrikt getuigen af en zal ze zeker niet verleiden tot het afleggen van een waarheidsgetrouwe getuigenis. Een beetje slimme getuige zal met dreiging van gijzeling dan maar toegeven en op het merendeel van de vragen antwoorden: “dat kan ik mij niet meer herinneren”, iets wat ook altijd door getuigende officieren van justitie en politieagenten wordt gedaan.

Update 7 december 2009: er is vijftien jaar geëist

Advertisements