Holleeder krijgt spreekverbod – censuur is een feit in Nederland

Willem Holleeder (51) heeft een spreekverbod opgelegd gekregen. Justitie vindt dat hij niet mag vertellen hoe hij het monsterproces heeft beleefd, omdat dit ‘kwetsend’ is voor slachtoffers en hun familie.

Na opnieuw te zijn veroordeeld voor afpersing, wilde Holleeder in de tijd die hem nog in de cel rest, meewerken aan interviews over zijn leven met verslaggevers van De Telegraaf. Justitie heeft nu bepaald dat Holleeder nóóit journalisten mag ontvangen of mag bellen, zolang hij nog vastzit. Zijn advocaten Stijn Franken en Chrisje Zuur noemen dit ‘buiten alle proporties’.

Zij spreken van een verzwarende straf, die buiten de rechter om is opgelegd. Hoogleraar en strafadvocaat Franken: "Daar staat niets over in het arrest van het hof. Het wordt er gewoon bovenop gelegd. We hebben het over de schending van een grondrecht. Naar de mening van justitie mogen we zelfs niet zeggen wat Holleeder van het spreekverbod vindt. Dat is bizar."

De advocaten werkten wel mee aan een interview. Morgen exclusief in De Telegraaf: "We waren verbijsterd over de veroordeling." (mirror)

Of Holleeder nu wel of niet terecht is veroordeeld doet eigenlijk niet terzake. Wat er nu gebeurd is pure censuur. Als dit een een ander land zou gebeuren zou er hier schande van gesproken worden maar we doen het zelf ook en dan nog met zo’n lul reden. Censuur is een feit in Nederland en justitie vormt blijkbaar een staat binnen de staat.

Advertisements