Somalische piraten zijn vooral zielig en willen hier blijven

Vandaag stonden de 5 Somaliers die verdacht worden van zeeroverij voor de rechtbank in Rotterdam voor de verlenging van hun voorarrest. Zij zouden op 2 januari dit jaar het Antilliaanse schip Samanyulo hebben willen aanvallen. Onder leiding van advocaat Ausma staken zij het bekende riedeltje af: We moeten wel piraat worden, want we kunnen geen vis meer vangen omdat grote schepen alle vis weg hebben gevangen. We zullen voor het gemak maar even vergeten dat minstens één van de piraten zei geitenhoeder te zijn. Zij waren de zee op gegaan om een schip aan te vallen, maar hadden niet de Samanyulo aangevallen. Ze hadden dat schip slechts ‘om hulp’ gevraagd omdat hun motor haperde.

Het ‘we moeten wel’ verhaal worrdt terzijde geschoven door Somalie specialist Jort Hemmer van instituut Clingendael. Volgens hem is er inderdaad wel illegale overbevissing voor de kust van Somalie, maar is de piraterij een goed georganiseerde criminele big business. Hij wijst o.a. op het feit dat de piraten goed uitgerust zijn met zware wapens. Het array aan wapens dat er bij de voor de nu voor de rechter staande piraten werd aangetroffen was dan ook indrukwekkend. Volgens hem weten de piraten heel goed wat ze doen en wordt een goede kosten batenanalyse gemaakt.  Één geslaagde operatie levert makkelijk 15 Somalische jaarsalarissen op (maar waarschijnlijk veel meer). Je kunt je natuurlijk ook afvragen dat als visserijschepen de oorzaak zijn van hun ellende, waarom ze dan niet die visserijschepen aanvallen in plaats van schepen die alleen op doorvaart zijn.

De kapitein van de Samanyulo vertelde ook dat de piraten geen goede bedoelingen hadden. Ze hadden op zijn schip geschoten en hij had toen terug laten schieten met een lichtkogel waardoor het schip van de piraten in brand vloog. Even later werden de piraten door de Deense marine opgepikt en uitgeleverd.

De piraten in Rotterdam zien zichzelf vooral als slachtoffer. In een telefonisch interview met één van de piraten, Farah Hamid Yousef, stak deze vooral een klaagzang af en vroeg justitie of hij in Nederland mocht blijven.

Dat laatste zou natuurlijk te dol zijn, maar er bestaat wel kans op door ons doorgedraaide immigratiebeleid. Somalië wordt gezien als ‘onveilig’ en daarom krijgt zo’n beetje elke Somalier die Nederland weet te bereiken asiel. Echter, het zijn mannen als Yousef die Somalie onveilig maken en als Somalië voor hem veilig genoeg was om te wonen en te pirateren, dan is het ook veilig genoeg om hem na een lange gevangenisstraf er weer naar toe te trappen.

Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is staat nog niet vast. (dat bleek uiteindelijk 26 en 27 mei 2010.

Zie ook: Van Somalische piraat naar jihadist.

Update 26 mei 2010: Tegen de piraten wordt 7 jaar geëist. Waar zei eerst toegaven het schip te hebben willen overmeesteren, namen zij dat nu terug. Ze hadden het schip slechts willen vragen hun ‘op te pikken’.

Advertisements