Zedenzaak politie heropend

De strafzaak in hoger beroep tegen een 56-jarige Westervoortse hoge rechercheur wegens aanranding van twee medewerksters, is donderdag door het gerechtshof heropend. Het hof in Arnhem wil meer informatie.

De Westervoorter was tot 2002 leider van een tactisch narcoticaonderzoeksteam in Turkije, en zou daar een rechercheur die onder hem werkte onder meer ongewenst hebben gezoend. Een andere rechercheur deed aangifte dat zij is verkracht.

De rechtbank in Utrecht, die de zaak in eerste aanleg behandelde, sprak de man vrij na een eis van twee jaar cel. Het zoenen hoefde niet als aanranding te worden opgevat in de bestaande verhouding en bij de gemeenschap met de andere vrouw is dwang niet bewezen, wat wel een criterium is voor verkrachting.

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden wegens aanrandingen zes maanden voorwaardelijk en 200 uur werkstraf. Het gerechtshof oordeelde donderdag dat het eerst meer wil weten over de opsporingsbevoegdheden van de rechercheur die de verhoren destijds afnam, en het hof wil stukken aan het dossier toegevoegd zien.

Advertisements