Dode en gewonden bij strandfeest Hoek van Holland

Een dancefeest op het strand van Hoek van Holland is zaterdagavond ontaard in een grote vechtpartij, waardoor Robby van der Leeden (19) om het leven is gekomen en zeven anderen gewond raakten.

Rond 23.30 uur klonken schoten op het terrein van het gratis toegankelijke Sunset Grooves. Tientallen agenten gingen het strand op en troffen daar mensen met schotwonden aan.

De 19-jarige jongen overleed op weg naar het ziekenhuis in de ambulance. Of hij is neergeschoten of aan andere verwondingen is bezweken, kon de woordvoerder niet zeggen. Ook is onduidelijk hoeveel van de andere gewonden zijn neergeschoten.

De problemen op het strandfeest verergerden snel doordat een grote menigte zich tegen de politie keerde. Agenten voelden zich dusdanig bedreigd, dat ze waarschuwingsschoten hebben gelost en één bezoeker gericht hebben neergeschoten. Zijn toestand is niet levensbedreigend, aldus de woordvoerder.

De politie heeft na de onlusten verscheidene arrestaties verricht. Vanwege welke vergrijpen is nog onduidelijk. Het programma van het feest is na de pistoolschoten onmiddellijk stilgelegd en het terrein is ontruimd.

Volgens bezoekers schoten de veiligheidsmaatregelen tekort. Er werd bij de ingang niet gefouilleerd en er was te weinig politie aanwezig. Er waren in de loop van de avond „zeker vijf“ grote vechtpartijen waarbij niet werd ingegrepen.

Ca 28.000 mensen waren zaterdagavond afgezakt naar het strandfeest, waar diverse bekende dj’s op het programma stonden onder wie Roog, Lucien Foort en Sunnery James & Ryan Marciano. Eerder op de avond zorgde de grote toeloop voor lange files op de A20 en de weg van Maasdijk naar de badplaats. Rond 23.30 sloot de politie de A20 van Vlaardingen naar Hoek van Holland af vanwege de drukte.

Volgens de politie waren te veel bezoekers op het strandfeest aanwezig. Er was een vergunning verleend voor 15.000 bezoekers, maar het waren er veel meer, aldus de politie.

„Verschrikkelijk”, noemt een woordvoerder van Tridee, de organisator van Sunset Grooves, het incident dat zich heeft afgespeeld op strand Hoek van Holland. Dat het op het evenemententerrein te druk was spreekt de woordvoerder tegen. „Op het terrein waren niet te veel mensen. Er waren nog wel veel mensen onderweg. Maar die hebben we geadviseerd om niet meer te komen”, aldus de woordvoerder.

Inmiddels zijn 3 mensen gearresteerd.

Eveneens is inmiddels duidelijk geworden dat de 19 jarige aan een schotwond is overleden en dat agenten óók hebben geschoten. Het kon nog niet uitgesloten worden dat de 19 jarige door een politiekogel is omgekomen.

Update Maandag 24 Augustus 2009: Het Openbaar Ministerie (OM) kan nog niet zeggen of behalve politieagenten ook anderen schoten hebben gelost op het strand van Hoek van Holland. “Er zijn ook aanwijzingen dat er door anderen is geschoten”, aldus een woordvoerster maandag.

Het rechercheonderzoek op het strand is nog in volle gang. Tot nu toe zijn er volgens het OM geen vuurwapens aangetroffen.

De NOS meldt op basis van politiebronnen dat vermoedelijk alleen agenten hebben geschoten. Vier agenten in burger zouden hun wapen hebben getrokken en eerst in de lucht en later gericht hebben geschoten. Dat zou gebeurd zijn nadat ze waren herkend als agent door hooligans en ze zich bedreigd voelden.

Wellicht is er inderdaad eerst door agenten in burger geschoten, waarna geuniformeerde politie het veld bestormde en ook begon te schieten. Afwachten maar.

Advertisements