NFI niet vervolgd voor verdwijning hart

Het zal niemand verbazen dat Justitie vijf (ex-)medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) definitief niet hoeft te vervolgen voor de verwisseling van het hart van Denise Schouten (21) uit Tilburg, die in 1999 overleed. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat vandaag besloten in een zogenoemde klaagschriftprocedure, die haar ouders hadden aangespannen.

De vrouw overleed een dag nadat zij tijdens een cafébezoek onwel was geworden. Haar ouders blijven vermoeden dat iemand iets in haar drankje heeft gedaan. Justitie zegt dat de oorzaak een ontsteking aan de hartspier of een hartinfarct moet zijn geweest. Later bleek dat tijdens of na de sectie (delen van) het hart van de jonge vrouw verwisseld zijn met dat van een onbekende man. Waar de verwisseling heeft plaatsgevonden is nooit duidelijk geworden.

De ouders deden aangifte tegen pathologen, een deskundige en de huidige en vroegere directeur van het NFI. Ze verwijten de medewerkers dat ze een valse verklaring over het overlijden hebben afgegeven, dat het sectieverslag onjuist was gedateerd en dat lichaamsweefsel van hun dochter ten onrechte werd vernietigd of niet teruggegeven aan de nabestaanden. Justitie besloot geen vervolging in te stellen.

Het hof oordeelt over de klacht van de ouders weliswaar dat het lichaamsweefsel bij het NFI ten onrechte is vernietigd of niet is teruggeven en dat er vergaande slordigheden zijn begaan. Maar hoe pijnlijk dat ook is voor de familie, is dat geen strafbaar feit, zeggen de rechters. Eventuele fouten of verkeerde conclusies in het sectieverslag zijn niet aan opzet te wijten, aldus het arrest.

Advertisements