‘Robby gedood door politiekogel’

Robby van der Leeden (19), uit Rotterdam, die zaterdagavond om het leven kwam tijdens de ongeregeldheden in Hoek van Holland, is gedood door één politiekogel. Dat hebben agenten, die tijdens het feest Sunset Grooves op de menigte hebben geschoten, gezegd tegen RTV Rijnmond.

Van der Leeden, die zich in de groep relschoppers bevond maar daar geen deel van uitmaakte, werd in het hoofd geraakt. Volgens het OM is het slachtoffer geraakt door slechts één kogel. Zes mensen raakten bij het incident gewond. Volgens de agenten is het een wonder dat er niet meer mensen zijn geraakt.

Ruim tien agenten schoten gericht op meer dan honderd relschoppers. Die hadden de politiemensen ingesloten en bekogelden hen met allerlei voorwerpen. De situatie zou levensbedreigend zijn geweest.

Volgens de agenten is al op vrijdagmorgen gevraagd om inzet van de mobiele eenheid, omdat er informatie was dat hooligans het feest zouden komen verstoren. Dat verzoek is vrijdagmiddag afgewezen.

Volgens het OM moet uit onderzoek nog blijken of de kogel daadwerkelijk afkomstig was uit een politiewapen. Het Nederlands Forensisch Instituut werkt nog aan dat onderzoek, aldus de zegsvrouw. Het stoffelijk overschot van Van der Leeden is zondag – direct na de sectie op het lichaam – overgedragen aan de familie.

Ondertussen gaat het onderzoek op het strand onverminderd door. Agenten zeven de bovenlaag van het festivalterrein op zoek naar aanwijzingen.

Ook het onderzoek van het OM gaat nog enige tijd duren, hoewel de woordvoerster zich niet aan een voorspelling durfde te wagen. „Het is bijzonder omvangrijk. We moeten honderden getuigen horen, onder wie personeel, feestgangers en politiemensen.” Het OM heeft inmiddels tientallen tips en twintig tot 25 filmpjes over het incident binnen.

Een van de gewonden ligt nog in het ziekenhuis. De man is er slecht aan toe, maar is aan de beterende hand.

Een ieder wist dit natuurlijk al.

Advertisements