Ruim 26 duizend telefoons afgetapt

Justitie heeft vorig jaar 26.425 telefoonnummers afgeluisterd. In 90 procent van de gevallen werd een mobiele telefoon afgetapt, bij de overige 10 procent ging het om gesprekken die via een vaste telefoonaansluiting werden gevoerd. Gemiddeld liepen er dagelijks 1946 taps.

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer geschreven. Een speciale unit van het Korps landelijke politiediensten tapt de telefoons af voor alle politiekorpsen, de bijzondere opsporingsdiensten en de marechaussee.

Diverse fracties in de Tweede Kamer wilden weten waarom het aantal telefoontaps in Nederland afwijkt van de getallen in andere landen, vooral in de Verenigde Staten (2208 aanvragen in een heel jaar) en het Verenigd Koninkrijk (1881). In Duitsland kwam de teller in 2007 uit op 44.000 taps, in België op 3603 en in Frankrijk 26.000 (vorig jaar). Volgens Hirsch Ballin valt er echter geen conclusie te trekken uit de vergelijking van cijfers, omdat de rechtstelsels te zeer van elkaar verschillen.

Dat laatste is natuurlijk idioot. Een tap is een tap, dat heeft niks met het rechtsstelsel te maken.

Advertisements