Verdachten dood Tano Jansen naar PBC

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen wil drie van de vier verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de dood van Tano Jansen (16)in Apeldoorn, laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat meldde een woordvoerster van het OM dinsdag.

Gezien de jonge leeftijd van het drietal een ongebruikelijke stap, aldus Roel van Faassen, advocaat van een van de verdachten. Het lichaam van Tano Jansen werd op 23 juni gevonden in een zeecontainer op een braakliggend stuk grond op een bedrijventerrein in Apeldoorn. De jongen bleek te zijn gestorven door koolmonoxidevergiftiging veroorzaakt door een brand in de container. De verdachten zijn 18 en 19 jaar oud.

Uit de voorlopige tenlastelegging blijkt dat het OM hen verantwoordelijk houdt voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en het aansteken van het vuur, stelt Van Faassen. „Die conclusie kan ik niet afleiden uit het dossier dat ik in handen heb.”

Volgens Van Faassen zullen de verdachten als groep geobserveerd worden als de rechter-commissaris instemt met het verzoek van het OM. „Dit is een zaak met een heftige, gruwelijke afloop. Ik heb de indruk dat het OM ze wil laten observeren alleen al vanwege deze afloop en de publiciteit rond deze zaak. Het gaat echter om jongens die net 18 of 19 zijn.” Bovendien is zo’n stap pas gerechtvaardigd als de rapportages over de verdachten dermate verontrustend zijn, aldus de advocaat. „Dergelijke verontrustende rapporten heb ik niet.”

De zaak komt komende dinsdag voor in Zutphen.

Advertisements