Tv voor verdachte zwemschoolhouder

Benno L., de Bossche zwemschoolhouder die wordt verdacht van ontucht met kinderen, heeft in zijn cel televisie kunnen kijken. Justitie vergat de tv uit zijn cel te halen.

Het Openbaar Ministerie L. had Benno L volledig had willen afsluiten van de buitenwereld zodat ‘hij het onderzoek niet kon beïnvloeden’.
Dat is natuurlijk flauwekul. Beïnvloeding van het onderzoek doordat je als verdachte nieuwsfeiten over je zaak hoort is onzin, want je mag nog gewoon met je advocaat spreken dus je hoort het belangrijkste nieuws wel. Bovendien weten de nieuwsmedia gewoonlijk niet meer dan wat de politie ze vertelt.
Het ‘çompleet isoleren’ wat officieel ‘volledige beperkingen’ heet dient geen ander doel dan het psychisch destabiliseren van een verdachte in de hoop dat hij maar gaat bekennen.

Een persofficier van het OM in Den Bosch zegt in het AD het „vervelend” te vinden. L.’s advocaat heeft aangegeven dat zijn cliënt nu bekend is met nieuwsberichten over zijn zaak. Ook dat is verbazingwekken: De advocaat zegt wat er is gebeurd en het OM vindt dat ‘vervelend’. Dat geeft al aan dat ze deze zoveelste blunder ook onder het tapijt hadden willen vegen.

Overigens valt het effect van ‘op de hoogte zijn van de nieuwsfeiten in je zaak’ voor wat betreft ‘het bïnvloeden van het onderzoek’ nog wel me: Benno L. mocht niet bellen of bezoek ontvangen en als hij dat wel mocht dan luistert justitie mee dus die zijn dan precies op de hoogte van de instructies die een verdachte zou geven ‘om het onderzoek te beïnvloeden’.

Typisch een geval van van een mug een olifant maken.

Advertisements