Sex met 14-jarige mag gewoon van de rechter

Dirk Jan S. (59), een buschauffeur uit Zuidwolde die meerdere keren seks had met de minderjarige en zwakbegaafde Rosalina(14), is vrijgesproken omdat zij volgens de rechter nee had kunnen zeggen.

D.J.S. leerde in 2005 het toen 14-jarige meisje kennen op de lijn Zwolle-Nieuwleusen. Wat begon als een gezellig praatje mondde al snel uit in ontuchtige handelingen en later in volwaardige seks. De buschauffeur reed met het meisje in zijn lijnbus naar afgelegen plekjes om daar seks met haar te kunnen hebben.

Een maand geleden werd nog drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk geëist, maar de rechter oordeelde anders.

Het meisje is verstandelijk beperkt maar volgens de rechter is niet komen vast te staan dat ze onvoldoende in staat was om bepaalde handelingen te weigeren. Anders gezegd: het meisje had volgens de rechter nee kunnen zeggen.

Tijdens de zitting van twee weken geleden leek het erop dat de seksuele handelingen al vanaf haar veertiende plaatsvonden, maar daarvan is niets gebleken in de tenlastelegging. Volgens de persrechter kregen de twee pas seks toen het meisje al een jaar of zestien was. Vandaar dat haar minderjarigheid tijdens de eerste ontmoetingen niet opgenomen is in het vonnis.

De vrijspraak bezorgde dinsdagmiddag een schok in de rechtszaal. De moeder van het meisje verliet na de uitspraak geëmotioneerd de zaal.

Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Je gaat je afvragen waarom Benno L. dan nog in voorarrest zit. Zou de agent die tot 200 uur taakstraf is veroordeeld voor sex met een 14 jarige, die daar bovendien actief mee instemde, dan nu ook heropening van zijn zaak kunnen vragen?
Sex met een minderjarige is gewoon bij de wet verboden, daar hoeft het kind geen néé op te zeggen.

Het wordt tijd dat er eens werk gemaakt wordt van het ontslaan van blunderende rechters.

Update 13 november: Het blijkt dat het OM vergeten was in de aanklacht op te nemen dat Rosalina minderjarig was

Advertisements