Drugsverdachten vrijuit door fouten OM

Het OM blundert weer eens. Zeventien verdachten in de omvangrijke zogenoemde TomPoes-drugszaak gaan vrijuit. De rechtbank in Zutphen heeft het Openbaar Ministerie (in casu OvJ. P. de Boer) namelijk niet ontvankelijk verklaard, omdat het verscheidene regels heeft overtreden. “Een grove veronachtzaming”, noemden de rechters het onderzoek van het OM. “Er is sprake geweest van een opeenstapeling van (vorm)verzuimen waardoor de waarheidsvinding in het geding is gekomen.”

Onder de codenaam Tom Poes begon justitie in september 2006 een onderzoek naar leden van een Apeldoornse familie die vanuit hun woonplaats mogelijk opereerden als drugsbende. Er werden zeventien verdachten aangehouden, die nu moesten worden berecht.

De rechtbank constateerde een onjuist uitgewerkte telefoontap. Verder ging justitie ook in deze zaak weer in de fout door een groot aantal zogenoemde afgeluisterde geheimhoudersgesprekken, gesprekken tussen verdachten en bijvoorbeeld hun advocaten, niet of niet op tijd te vernietigen. (Ze leren het ook echt nooit).

  • Onvoldoende gekwalificeerd en toegerust.
  • Geen ervaring.
  • Onvoldoende gecoacht.
  • Te weinig kennis en inzicht.
  • Nauwelijks sturing.
  • Hobby Bobbies!

Conclusies onderzoekscommissie 27-5-2010

Tevens leverde het OM volgens de rechters onduidelijke en onderling tegenstrijdige informatie over het begin van het onderzoek en het niet verstrekken van het proces-verbaal over de start van het onderzoek aan de verdediging.

“Door deze verzuimen kunnen de verdediging en de rechtbank de rechtmatigheid van het onderzoek en de gebruikte opsporingsmethodes niet toetsen”, concludeert de voorzitter van de rechtbank. Bovendien kon niet meer worden vastgesteld in hoeverre het schenden van de regels invloed heeft gehad op het onderzoek.

Het Tom Poes onderzoek is hetzelfde onderzoek waarbij onlangs duidelijk werd dat een politieagent welbewust een conversatie over een Mercedes had veranderd in XTC om op die manier meer speelruimte in het onderzoek te krijgen.

Het OM overweegt in hoger beroep tegen het vonnis te gaan. Persofficier van justitie Caren Berendsen: “Een aantal wezenlijke punten betwisten we”.
Update 21 september 2010: Het OM kiest eieren voor haar geld en trekt het hoger beroep in.

Advertisements