Woenselse pedofiel mag terug naar Eindhoven

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft volgens de rechtbank i Den Bosch onterecht een gebiedsverbod opgelegd aan de veroordeelde pedofiel Sytze van der Velde (61) De kindermisbruiker heeft zojuist een kort geding gewonnen.

De rechtbank stelt dat de vrees dat de veroordeelde opnieuw kinderen misbruikt pleegt niet betekent dat er sprake is van een concrete dreiging van ordeverstoring. Dit zou vallen onder verstoring van de rechtsorde. Dreigende onrust door zijn terugkeer in Eindhoven is door de burgemeester onvoldoende gemotiveerd.

De rechter heeft hiermee gelijk. Met het herhalingsrisico is in principe rekening gehouden middels de strafmaat. Van Gijzel had aangevoerd dat van der Velde toezicht van de reclassering weigerde. Ook dat is niet waar: van der Velde is in hoger beroep gegaan tegen het toezicht van de reclassering.

Hoe gevoelig ook, ook een veroordeelde pedofiel moet na zijn straf ergens wonen. Hem de toegang weigeren in de stad waar hij vandaan komt is een soort van ‘ot in my back yard gedachte’. Overigens is nog maar de vraag of van der Velde terug keert in Woensel: Het huis dat hij daar aanhield is verkocht en het valt te betwijfelen of een woningbouwvereniging hem graag een woning aan zal bieden.

Van der Velde woonde in de wijk “Woenselse watermolen”.

Advertisements