‘Rechter na fout niet meteen weg’

Geert Corstens, de president van de Hoge Raad vind dat één foute beslissing geen reden mag zijn om een rechter te ontslaan.

„Foute beslissingen kunnen nóóit een reden zijn voor ontslag”, stelt Corstens in een interview met dagblad De Pers. „Fout gedrag wel. Als iemand voortdurend disfunctioneert, bijvoorbeeld niet op zittingen verschijnt of onder invloed rijdt, dan worden sancties genomen.” Voor foute beslissingen „hebben we hoger beroep en cassatie”.

Hiermee reageert hij op het debat dat losbarstte nadat mensenhandelaar Saban B. in september tijdens zijn verlof was ontsnapt. B. mocht van het gerechtshof in Arnhem drie dagen weg om bij zijn pasgeboren kind te kunnen zijn. Het hof gaf de fout zelf toe, waarna de oppositiepartijen in de Tweede Kamer sneller ontslag eiste van rechters die grove fouten hebben gemaakt.

Toch slaat Corstens daarmee de plank mis. Het hangt van de fout af en of die in redelijkheid verwijtbaar is. Ook in het bedrijfsleven worden mensen soms om één fout de laan uitgestuurd. er is geen reden waarom dat bij rechters anders zou zijn.

Als een rechter een verdachte in afwezigheid van enig wettelijk overtuigend bewijs toch veroordeeld, dan moet hij de laan uit. Correctie van de uitspraak door hoger beroep of cassatie is natuurlijk in theorie wel leuk, maar dat duurt jaren en kost een kapitaal.

Advertisements