Nieuwe getuige in Liquidatieproces

Justitie heeft de beschikking over een nieuwe getuige in het grote Liquidatieproces ‘Passage’. Tot nog toe was Kroongetuige Peter La Serpe de enige en belangrijkste getuige, maar nu is er dus een nieuwe. Details over wie dit zou zijn zijn nog niet bekend gemaakt.
Het komt het OM natuurlijk wel erg goed uit dat er een nieuwe getuige is nu Peter La Serpe ‘gevoed’ blijkt te zijn met informatie door het OM en de CIE.
De getuige komt dus ‘net op tijd’. Misschien wel eem beetje té mooi en té toevallig.

Het gaat om een getuige die zijn identiteit verborgen wil houden. Het OM heeft dan ook aan de rechter-commissaris gevraagd de getuige de status van anonieme, bedreigde getuige toe te kennen. Als de onderzoeksrechter dit verzoek inwilligt, hoeft de getuige niet onder naam te verklaren en blijven de persoonsgegevens verborgen voor de betrokken verdachten en hun advocaten.
Volgens aanklaagster Wind kan de getuige verklaren over de moorden op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Ook zou hij of zij iets kunnen zeggen over de criminele organisatie die de verdachten zouden hebben gevormd. Een van de doelen van deze organisatie was het (laten) uitvoeren van liquidaties in de onderwereld.
De verdachten tegen wie de getuige in stelling kan worden gebracht, zijn Jesse R., Sjaak B., Fred R., Ali A. en Peter la S. Laatstgenoemde is behalve verdachte ook kroongetuige van justitie in het proces. Hij zou samen met Jesse R. de moord op Houtman hebben gepleegd op 2 november 2005.

Thomas van der Bijl was zelf anonieme getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Kort voordat hij een verklaring bij de rechter-commissaris zou afleggen, werd hij in zijn Amsterdamse café doodgeschoten, op 20 april 2006. De twee mannen die de liquidatie uitvoerden, zijn maandag door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot straffen van dertien en veertien jaar. De straffen vielen iets lager uit dan eerder bij de rechtbank. De schutter, Dwight S., heeft bekend. Bovendien legde hij belastende verklaringen af tegen onder anderen Fred R., die hem en zijn handlanger Remy H. voor de huurmoord zou hebben geronseld. Het hof hield er bij het bepalen van de straf rekening mee dat S. en H. onder grote druk zijn gezet door hun opdrachtgever(s).

Advertisements