14 jaar cel in hoger beroep voor Leidse parkmoord

Andrius P. uit Litouwen is door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor de moord op een Litouwse asielzoeker in Leiden in oktober 2003. Volgens het hof is bewezen dat de Litouwer zijn landgenoot heeft geslagen met een tak en heeft gewurgd met een stuk draad. Vervolgens is hij daarna met de auto diverse keren over het lichaam van het slachtoffer heen gereden, aldus het hof.

De straf komt met veertien jaar iets lager uit dan de vijftien jaar die de man van de rechtbank had gekregen. Dat komt doordat het lang heeft geduurd voor de zaak in de rechtszaal behandeld kon worden. Het motief voor de moord in het Leidse park Cronesteijn is nooit duidelijk geworden. Het gerechtshof rekent het de verdachte zwaar aan dat hij hierover nooit iets heeft gezegd. Het Openbaar Ministerie had veertien jaar cel geëist.

P. heeft het misdrijf samen met een ander gepleegd. De mededader heeft toegegeven dat hij het slachtoffer heeft geslagen en geschopt tot hij niet meer bewoog, waarna hij de man in het water heeft gegooid. Het slachtoffer wist nog uit het water te komen en is vervolgens door Andrius P. geslagen en gewurgd. Tot slot reed P. met de auto over het slachtoffer.

Het hof noemt het gebruikte geweld buitensporig. Het slachtoffer is „op gruwelijke wijze” van het leven beroofd. „Het kan niet anders dan dat het slachtoffer hier ernstig onder heeft geleden, aangezien vrijwel alle letsel bij leven is ontstaan”, schrijft het gerechtshof.

Advertisements