8 jaar cel voor dubbele bijlmoord Farquharson

Elzelien Farquharson Kooy (64) uit Badhoevedorp is vandaag door de rechtbank in Haarlem wegens een dubbele moord veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. De vrouw bracht 5 september 2008 haar man Cyril (61) en dochter Daphne (22) met een bijl tijdens hun slaap om het leven. Het Openbaar Ministerie had elf jaar cel geëist.

Kooy heeft verklaard dat zij haar man en dochter heeft omgebracht om hun het verdriet van haar zelfmoord te besparen. Nadat ze de moorden had gepleegd, probeerde ze zelfmoord te plegen door tegen een boom te rijden. De vrouw leed aan depressies sinds het overlijden van haar zoon in 1998.

Centraal in het proces stond de vraag of Kooy de gruwelijke bijlmoorden kan worden toegerekend. De vrouw was kort voor de fatale gebeurtenissen weer begonnen met het slikken van het antidepressivum Seroxat®. Het Openbaar Ministerie stelde op grond van meerdere deskundigen dat Kooy weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar is, maar dat zij wel haar wil kon bepalen. De avocaten van de vrouw meenden dat zij vrijuit moest gaan, omdat ze volledig onder invloed was van de antidepressiva.

 

Update 25 november 2009: Elzelien Farquharson Kooy gaat in hoger beroep. Zij is het niet eens met de edenering van de rechtbank dat het antidepressivum niet van doorslaggevende betekenis is geweest bij het plegen van de twee moorden.

Update 10 februari 2011: er wordt opnieuw 11 jaar geëist. Uitspraak 3 maart 2011
Update 3 maart 2011: In hoger beroep krijgt zij 7 jaar

Advertisements