Uitspraak: 15 jaar voor babymoord Maastricht

Olaf B. (29) uit Maastricht is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor de moord op Brandon, het 16 maanden oude zoontje van zijn vriendin. Eerder werden de moeder van Brandon en een huisgenoot van B. ook als verdachten aangemerkt. Zij worden niet langer verdacht.

Het jongetje werd in de nacht van 31 oktober op 1 november 2008 door Olaf B. gewurgd. Ook propte hij een stukje matras in de keel van het jongetje. Hij probeerde door de keel te blokkeren zijn daad te verhullen.

De rechtbank achtte bewezen dat de Olaf B. met voorbedachte rade heeft gehandeld: Hij heeft namelijk verklaart heeft stemmen te hebben gehoord en hoewel hij daar in andere gevalllen weerstand aan heeft kunnen bieden, heeft hij er deze keer kennelijk niet voor gekozen om weerstand te bieden aan die stemmen.

De rechtbank achtte het verweer van de verdediging dat verdachte onder druk van de politie heeft bekend, onaannemelijk. De rechtbank heeft daartoe de banden van de verhoren bekeken en deskundigen omtrent de persoon van de verdachte gehoord. In verklaringen aan de politie liet de verdachte weten dat hij het niet kon uitstaan dat het kind zoveel aandacht kreeg van zijn vriendin. Ook twee medewerkers van de justitiële dienst Vervoer & Ondersteuning verdachte Olaf B. spontaan een bekentenis hebben horen afleggen. B. is zowel op 22 januari als op 4 februari ter controle van de gevangenis in Sittard naar het ziekenhuis vervoerd. Bij een van deze gelegenheden zou hij tegenover hen hebben bekend.

De officier van justitie Sylvia Kuipers had twee weken geleden 15 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank achtte die eis, gelet op de ernst van de zaak en het leed dat aan de familie is bezorgd, passend. De rechtbank achtte verdachte daarbij volledig toerekeningsvatbaar.

LJ Nummer

BK4799